TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-01-30 - Uwaga na hamburgery z koniną

Sprzedawane w Hiszpanii hamburgery wołowe miały niewiele wspólnego z rzeczywistą zawartością produktu. Bowiem pod nazwą frykadeli wołowych kryła się konina.

reklama


Proceder swym zasięgiem objął również produkty eksportowane do Wielkiej Brytanii i Irlandii. Jak oceniła hiszpańska federacja konsumencka OCU etykiety wprowadzały kupujących w błąd, dlatego zażądano szybkiego wyjaśnienia tej sprawy. Błędnie oznaczony towar na szczęście nie powodował żadnych szkód na zdrowiu.

Końskie DNA stwierdzono w dwóch spośród 20 sprowadzonych rodzajów hamburgerów.

Irlandzki urząd kontroli żywności FSAI wpadł na ślad końskiego DNA także w sprowadzanym z Polski surowcu używanym do produkcji hamburgerów.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com