TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2016-02-16 - Nowa odsłona sektora kawowego na Eurogastro 2016

Podczas jubileuszowych 20. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro sektor kawowy ukaże się odwiedzającym w nowej odsłonie.

reklama


Po raz pierwszy zostanie zorganizowana strefa Coffee Village, w której zaprezentują się producenci kawy, a także będzie można porozmawiać z ekspertami z całego świata. Strefa ta będzie również sceną dla konkursów i innych edukacyjnych wydarzeń branży kawowej.

Jedną z nowości Targów EuroGastro 2016 będzie specjalna strefa kawowa - Coffee Village. Wydarzenia i atrakcje związane z tym napojem po raz pierwszy zaistniały na EuroGastro w 2003 roku. Od tamtego czasu organizator targów, firma MT Targi Polska, rozwija ten sektor. Podczas najbliższej edycji po raz pierwszy zaprezentują się też kraje słynące z upraw kawy. Udział potwierdziły już m.in. Brazylia, największy producent kawy na świecie oraz Jamajka. Gościem specjalnym będzie Alf Kramer - ekspert w dziedzinie kawy, jeden z założycieli i pierwszy prezes SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) w latach 1998-2000, a także sędzia Światowych Mistrzostw Barista (WBC).

Obecność producentów kawy na EuroGastro, to okazja dla branży kawowej do nawiązania bezpośrednich kontaktów biznesowych. Specjaliści doradzą w doborze mieszanek, a także udzielą porad dotyczących logistyki handlu kawą z krajami pochodzenia. Spodziewani są również goście z Europy Środkowo-Wschodniej, którzy będą dyskutować o uprawach, gatunkach i selekcji kawy. Ważnym elementem będą warsztaty kawowe i prezentacje firm, które posiadają w ofercie sprzęt i akcesoria niezbędne do przygotowywania kawy.

Coffee Village będzie także miejscem dwóch olimpiad kawowych. W dniach 6-7 kwietnia firma Apro Trade / Akademia Kawy® we współpracy z MT Targi Polska zorganizuje VIII Olimpiadę Kawy® pod patronatem SCAE (Speciality Coffee Association of Europe). Dla młodych baristów to okazja do zaprezentowania umiejętności, wiedzy i pasji w czterech konkursowych dyscyplinach: Espresso na czas, Latte Art, Irish Coffee i Cup tasting.

Z kolei 8 kwietnia po raz pierwszy odbędzie się Finał I Olimpiady Kawy® dla Szkół Gastronomicznych. Młodzi bariści poprzez udział w niej będą mogli rozszerzyć swoją wiedzę i nawiązać pierwsze branżowe kontakty. Z kolei dla szkół to okazja, by wyróżnić najlepszych i najbardziej utalentowanych uczniów. Zadania konkursowe obejmą: Espresso, Cappuccino oraz Cup tasting.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com