TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Szef administracji regionu warneńskiego, Stojan Pasew poinformował, że mięso zarażone bakteriami wąglika trafiło do wielu restauracji, barów i sklepów w okolicach Warny.
reklama
Firma, której zostało dostarczone wadliwe mięso, prowadzi ewidencje zgodnie z przyjętymi normami, co pomoże w ustaleniu, do kogo trafiły produkty z bakteriami.
Pasew jednocześnie uspokaja, że firma ta nie sprzedawała mięsa do żłobków, przedszkoli i domów pomocy społecznej.
Restauracje, które kupiły zarażone mięso, będą przez jakiś czas zamknięte. Musi zostać przeprowadzone odkażanie pomieszczeń. Właściciele lokali zostali zobligowani do umieszczenia komunikatów na drzwiach wejściowych restauracji, z jakiej przyczyny została ona zamknięta.
Z przekazanych informacji wynika, że mięso zostało rozprowadzone do 23 obiektów: w tym m.in. do sześciu restauracji w Złotych Piaskach i czternastu barów i lokali gastronomicznych na terenie Warny.
Władze Warny poinformowały, że żadna z 26 osób, które konsumowały mięso z bakteriami, nie ma oznak zakażenia, jednak zaleca się zachowanie szczególnej ostrożności i natychmiastowy kontakt z lekarzem przy niepokojących objawach.
W ostatnim czasie w regionie warneńskim padło kilka krów, których mięso trafiło do mieszkańców okolicznych wsi. Obecnie mieszkańcy leczeni są za pomocą antybiotyków, natomiast inspektorat weterynaryjny przystąpił do szczepienia bydła i wystosował zakaz wypasu krów poza gospodarstwami.
© 2025 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami