TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Rusza kolejna edycja slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina". W tym roku ponad 90 najlepszych polskich restauracji rozsianych w całym kraju będzie od 6 listopada do 13 grudnia serwować gęsinę w wydaniu autorskim.
reklama
W pewnym sensie temat gęsiny w listopadzie to nowa tradycja. Spożycie tego mięsa od początku akcji wzrosło prawie czterokrotnie i dzisiaj ponad 2000 ton gęsiny zjadają sami Polacy. Cóż, nie jest to imponująca ilość wobec 20000 ton eksportu do Niemiec, ale tendencja jest pozytywna - gęsi poza dużymi hodowlami na nowo widać przy domowych zagrodach. Ogółem hodujemy rocznie ponad 7 mln sztuk gęsi, co stawia nas w pozycji europejskiego lidera.
"Na szczęście ceny gęsiny od dwóch lat znacząco spadły i można żywić nadzieję, że w tym roku kilogram tuszki gęsiej będzie kosztował w sklepach detalicznych około 15-17 PLN"- mówi Jacek Szklarek, pomysłodawca akcji i prezes Slow Food Polska.
Podobnie jak i w latach poprzednich szefowie kuchni wezmą udział w konkursie na najlepszy przepis na gęsinę.
Poniżej terminarz tegorocznej akcji:
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami