TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Nasze myśli są już zajęte Świętami Bożego Narodzenia i wszystkim, co niesie ze sobą ten niezwykły czas. A jakie bożonarodzeniowe przysmaki jada się w Chorwacji?
reklama
Fritule - kulinarny przysmak z Dalmacji
Fritule, jak nazywają go mieszkańcy Dalmacji, najbardziej przypomina niewielkich rozmiarów pączka, zwykle nasączonego brandy i wypełnionego tradycyjnym świątecznym nadzieniem. W okresie Świąt Bożego Narodzenia ten smakołyk znajduje się na każdym świątecznym targu i w prawie każdym chorwackim domu.
Pa¹ticada - krzepiÄ…ca potrawa z Dalmacji
Pa¹ticadÄ™ przygotowuje siÄ™ zwykle na ÅšwiÄ™ta Bożego Narodzenia lub na noworoczny obiad. Aromatyczne poÅ‚Ä…czenie woÅ‚owiny, warzyw i przypraw wynagrodzi czas spÄ™dzony na przygotowaniu tego tradycyjnego dalmackiego przysmaku, miÅ‚o drażniÄ…c nozdrza i rozbudzajÄ…c apetyt. Pa¹ticada najlepiej komponuje siÄ™ z makaronem domowej roboty lub kopytkami, a także dobrym czerwonym winem. TÄ™ smakowitÄ… potrawÄ™ można przygotować na wiele sposobów i jedynie od naszych kubków smakowych zależy, który z nich wybierzemy.
Orehnjaèa - smakowe doznania ze Slawonii
Choć trudno wymówić nazwÄ™ tego przysmaku, jest to po prostu smakowita rolada z orzechami wÅ‚oskimi, jedzona w czasie wielu chorwackich Å›wiÄ…t, a wiÄ™c także w okresie Bożego Narodzenia. Orehnjaèa najlepiej smakuje z kawa.
Bakalar - aromatyczna potrawa z Istrii
Święta Bożego Narodzenia w Chorwacji są nie do pomyślenia bez prezentów pod choinką i potrawy zwanej bakalar, której podstawą jest suszony dorsz. Gulasz z suszonego dorsza tyleż łatwo przyrządzić co zachwycić się jego smakiem. Dorsza zwyczajowo sprowadza się z Norwegii, jednak na Istrii bakalar przygotowuje się w trochę inny sposób, gdyż za jego podstawę służy tak zwany dorsz na biało. Ryba odznacza się wówczas łagodnym smakiem i jest ususzona na sposób tradycyjny. Bakalar najlepiej smakuje z ziemniakami i zwykle jest głównym daniem wieczerzy wigilijnej.
Kro¹tule - tradycyjne istriaÅ„skie sÅ‚odkoÅ›ci z ciasta francuskiego
IstriaÅ„skie Kro¹tule to powszechnie uwielbiany bożonarodzeniowy przysmak z francuskiego ciasta smażonego w gÅ‚Ä™bokim tÅ‚uszczu. Kroi siÄ™ je w cienkie paski, nastÄ™pnie skÅ‚ada w kokardki, smaży w gÅ‚Ä™bokim tÅ‚uszczu na zÅ‚ocisty odcieÅ„, a na koniec posypuje cukrem pudrem.
Indyk z mlinci - specjał Zagrzebia i Zagorje
Tej tradycyjnej potrawy będzie można spróbować w okresie Świąt Bożego Narodzenia odwiedzając Zagrzeb lub jego okolice. Indyk jest tam uwielbianą przez wszystkich tradycyjną potrawą przygotowywaną niemal w każdym domu. Według tradycyjnego przepisu, sowicie posolonego indyka wstawia się do piekarnika i piecze w sosie własnym przez około 3 godziny - to najtrudniejsza część przygotowań tej potrawy. Następnie trzeba zabrać się za przygotowanie mlinci, cienkich placków, które przyrządza się z mąki, soli i wody.
Sarma - chorwackie gołąbki
Sarma to potrawa, która pozwala przetrwać chłodne zimowe dni i jest tym, co przychodzi Chorwatowi do głowy w pierwszej kolejności na myśl o Nowym Roku. Robi się ją z mielonego mięsa i ryżu zawiniętych w liść kiszonej kapusty, a następnie gotuje, przeważnie w dużych ilościach. Sarmę można jeść przez kilka następnych dni, niektórzy twierdzą nawet, że upływ czasu jeszcze wzbogaca jej smak.
Poniżej można zapoznać się z przepisami na chorwackie świąteczne specjały
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami