TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2015-11-04 - Rozpoczęły się targi Horeca

Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® (4-6 listopada) zostały rozpoczęte.

reklama


Każdego roku jesienne wydarzenie organizowane przez Targi w Krakowie przyciąga kilkanaście tysięcy gości. Tym razem swoją ofertę przedstawia ponad 350 wystawców. Kontaktom biznesowym będzie towarzyszyć nowość, czyli Akademia HORECA, jej uczestnikom zdobycie cennej i kompleksowej wiedzy związanej z prowadzeniem hotelu, pensjonatu, restauracji czy innego punktu gastronomicznego.

Targom HORECA towarzyszą 14. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD, 13. Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie ENOEXPO oraz 2. Targi Wyposażenia Ośrodków Sportów Zimowych INFRASNOW.

Każdy z trzech targowych dni poświęcony będzie oddzielnemu tematowi. Pierwszy - kuchni polskiej i tradycyjnej z wykorzystaniem najnowszych technik kulinarnych (sous-vide, kuchni molekularnej), drugi - najpopularniejszym kuchniom świata w polskiej gastronomii, ostatni dzień to prezentacja nowego spojrzenia na desery, które są niezwykle ważną pozycją w nowoczesnym menu.

Uczestnicy pokazów będą mieli okazję, by spotkać autorytety świata kulinariów. Gośćmi specjalnymi 23. edycji Targów HORECA są: Torsten Vildgaard z Kopenhagi - wieloletni szef kuchni w restauracji Noma (nagrodzonej dwiema gwiazdkami Michelin), a obecnie szef autorskiej Restauracji Studio (odznaczonej jedną gwiazdką Michelin), który zaprezentuje tajniki kuchni skandynawskiej; Sasu Laukkonen z Helsinek - szef autorskiej Restauracji Chef & Sommelier, który zapozna gości z kuchnią fińską oraz specjalista od kuchni nowonordyckiej - Kris Basznianin z Kopenhagi, współpracujący m.in. z Roberto Cortezem oraz CR8.

Towarzyszyć będą im polscy mistrzowie kuchni reprezentujący firmę Farutex: Michał Karadżow, Krzysztof Marciniak, Jerzy Marszałek, Artur Musztyfaga, Piotr Papież oraz Mateusz Reszczyk, a także Emil Domański (cukiernik, product manager z firmy Barbara Luijckx sp. z o. o.) oraz Marcin Rusnarczyk - Mistrz Polski Baristów, ekspert programów telewizyjnych.





Tegoroczna edycja Targów HORECA szeroko potraktuje temat kawy. Zainteresowani tematem będą mogli dowiedzieć się jak ważną rolę odgrywa jej jakość i tworzenie menu kawowego nie tylko w restauracji, ale także w hotelu, pensjonacie czy motelu oraz jak opłacalnym biznesem może się stać przy odpowiednim podejściu. Wiele porad dotyczyć będzie prowadzenia działań public relations i budowania brandu. A ten temat nierozerwalnie związany jest z panelem HORECA on-line, czyli marketingiem w sieci - działaniami w sferze social media, pozycjonowaniem stron czy kreacją nowoczesnych stron www.

Panel ten poprzedzą prelekcje na temat zarządzania i finansów w gastronomii, które wskażą krok po kroku na najlepsze modele biznesowe oraz na najczęściej popełniane błędy przez inwestorów.

Dopełnieniem części merytorycznej Targów będzie strefa designu, w której studenci ASP, artyści, architekci oraz zaproszeni goście opowiedzą o najnowszych trendach w aranżacji wnętrza hotelu i restauracji. Wskażą jak ważne jest to, aby wyróżnić się na tle konkurencji i zostać zapamiętanym. Na podstawie konkretnych przykładów zwrócą uwagę na aktualne wzornictwo, modne tkaniny i oświetlenie.

Dzięki Akademii FOOD & Wine uczestnicy Targów ENOEXPO mogą wziąć udział w cyklu spotkań, w trakcie których odbędzie się degustacja win z różnych stron świata połączona z wykładami na temat pochodzenia i charakterystyce poszczególnych butelek oraz z wiedzą na temat podstawowych zasad dotyczących serwowania wina i łączenia go z jedzeniem.

Nowością Targów HORECA jest Salon Piwa w Krakowie Beer & More, który jest miejscem do promocji firmy i produktów branży piwowarskiej szerokiemu gronu świadomych odbiorców z sektora HoReCa.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com