TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2016-05-09 - Turystyka kulinarna na poznańskim festiwalu naukowym

Erik Wolf - zaÅ‚ożyciel i prezes Åšwiatowego Stowarzyszenia Podróży Kulinarnych odwiedzi poznaÅ„ski AWF w ramach projektu "PoznaÅ„ Akademicki i Naukowy".

reklama


Jednym z goÅ›ci tegorocznej edycji poznaÅ„skiego festiwalu naukowego, który w dniach 10-14 maja odbÄ™dzie siÄ™ w stolicy Wielkopolski, bÄ™dzie Erik Wolf. Prezes Åšwiatowego Stowarzyszenia Podróży Kulinarnych (ang. World Food Travel Assosciation - WFTA) wygÅ‚osi dwa wykÅ‚ady otwarte, które odbÄ™dÄ… siÄ™ w Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu oraz PoznaÅ„skim Stowarzyszeniu Turystyki Kulinarnej (PSTK).

Erik Wolf jest jednym z najbardziej uznanych na Å›wiecie kreatorów turystyki kulinarnej, a zaÅ‚ożona przez niego strona "SavorSearch" znajduje siÄ™ w czołówce najbardziej popularnych platform internetowych umożliwiajÄ…cych zakupy i dystrybucjÄ™ regionalnych artykułów spożywczych i napojów z caÅ‚ego Å›wiata. Prezes WFTA prowadzi szkolenia i warsztaty dla pracowników sektora turystyki kulinarnej zarówno w kraju, jak i za granicÄ…. Dodatkowo współpracuje jako ekspert w tematyce turystyki kulinarnej z miÄ™dzynarodowymi mediami tj. CNN, The BBC, a jego branżowe artykuÅ‚y publikowane sÄ… w "The Wall Street Journal", "Newsweek" czy "Forbes". Erik Wolf zajmuje także stanowisko doradcy UNESCO w zakresie prowadzenia programu gastronomicznego Sieć Miast Kreatywnych (ang. "Creative Cities Network" gastronomy program).

Nie mogÄ™ siÄ™ już doczekać, żeby odwiedzić PolskÄ™ i rozprzestrzeniać informacje o turystyce kulinarnej. Geokulinaria sÄ… gorÄ…cym tematem w takich krajach jak WÅ‚ochy i Hiszpania, ale smakoszom na caÅ‚ym Å›wiecie doskonale znane sÄ… już smaki z regionów Toskanii czy Rioji. Teraz aktywnie poszukujÄ… miejsc, w których bÄ™dÄ… mogli okrywać nowe smaki - mówi Erik Wolf.

W trakcie swoje wizyty w Poznaniu Wolf wygÅ‚osi dwie prelekcje. 12 maja na Wydziale Turystyki i Rekreacji w poznaÅ„skiej Akademii Wychowania Fizycznego gość wystÄ…pi z otwartym wykÅ‚adem "The Lastest Trends & Opportunities in Food & Drink Travel", w którym udziaÅ‚ mogÄ… wziąć zarówno studenci, jak i wszyscy zainteresowani tematykÄ… turystyki kulinarnej. Drugi wykÅ‚ad "Developing a New GeoCulinary Destination" wygÅ‚oszony zostanie tego samego dnia popoÅ‚udniu podczas spotkania z czÅ‚onkami Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej (PSTK).

Głównym celem mojego wystÄ…pienia w Poznaniu jest zaprezentowanie idei turystyki kulinarnej oraz pokazanie, jak pozytywnie może ona wpÅ‚ywać na rozwój gospodarczy w Polsce. Drugim powodem podjÄ™cia dyskusji na temat geokulinariów jest zachÄ™cenie szefów kuchni do wykorzystywania i promowania swoich lokalnych produktów na Å›wiecie - dodaje Erik Wolf.

Organizatorem przyjazdu Erika Wolfa do Poznania oraz głównymi sponsorami są Urząd Miasta Poznania, Wydział Turystyki i Rekreacji AWF, Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej oraz wielkopolscy hotelarze i restauratorzy.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com