TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Wielkopolska będzie starać się o dołączenie do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Regionalni producenci żywności uważają bowiem, że Wielkopolska ma znakomite tradycje kulinarne.
reklama
Produkty i podmioty, które przejdą odpowiednią weryfikację, będą mogły używać znaku "Dziedzictwo Kulinarne Wielkopolska". Mogą też m.in. liczyć na udział w promocjach organizowanych przez samorząd województwa.
Do wielkopolskich produktów regionalnych należą m.in. wielkopolska biała kiełbasa parzona, andruty kaliskie, rogale św. Marcina, gzik (serek), ser smażony, regionalne oleje tłoczone na zimno, i domowe soki tłoczone ze świeżych owoców.
W programie mogą wziąć udział także restauracje i bary serwujące potrawy, które od dawien dawna spożywało się w Poznaniu i okolicy.
Regionalne Dziedzictwo Kulinarne jest ideą promującą produkcję i sprzedaż lokalnej oraz regionalnej żywności. Ma na celu zwiększaniu współpracy pomiędzy lokalnymi producentami żywności, restauracjami i regionami, a także wymianie doświadczeń pomiędzy regionami członkowskimi.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami