TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
W grudniu Kraków stanie się kulinarną stolicą Europy Środkowej. Blisko 200 wystawców weźmie udział w Terra Madre Slow Food Festival
reklama
"Chcemy, by Terra Madre Slow Food Festival był świętem "Matki Ziemi", dlatego zapraszamy wszystkich rolników, hodowców oraz przetwórców wytwarzających dobre, czyste i sprawiedliwe produkty spożywcze. Podczas drugiej edycji szczególną uwagę poświęcimy rybom bałtyckim jak troć wędrowna czy pospolite śledzie oraz rybom słodkowodnym zarówno z Mazur, Wisły, Pojezierza Drawskiego, Dunaju czy Bodrogu. Karp z racji na bliskość Bożego Narodzenia również pojawi się w wielu odsłonach. Ponadto program Terra Madre wypełnią laboratoria smaku, warsztaty kulinarne, debaty tematyczne i pokazy, za którymi stać będą najwyższe autorytety z wielu krajów" - zapowiada dr Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska i pomysłodawca festiwalu.
Impreza ma pełnić rolę bezpośredniego spotkania pomiędzy wsią a miastem, rolnikiem, przetwórcą, a konsumentem. W czasie jej trwania będzie można doświadczyć, jak tradycyjne i od stuleci związane z Polską i Środkową Europą produkty zamieniają się w rękach najlepszych szefów kuchni w wyjątkowo pyszne i zdrowe dania. Wydarzenie również od strony kulturowej będzie prezentować bogactwo etniczne Europy Środkowej poprzez koncerty i projekcje filmowe. Nie zabraknie spotkań i dyskusji ze znanymi osobowościami z serca i pogranicza kulinariów.
"Cieszę się, że ponownie będę mogła przyjechać do Krakowa, który w przeszłości rozsławił nasze wina na cały świat. W mojej winnicy chcieliśmy zawsze respektować ziemię w jej naturalnym rytmie, dlatego jako pierwsi w Tokaju przekształciliśmy nasze gospodarstwo w gospodarstwo biodynamiczne" - mówi Marta Wille-Baumkauff, właścicielka winnicy Pendits oraz szefowa Convivium Slow Food Tokaj.
"W mojej ocenie jest to impreza o formule do tej pory niespotykanej w tej części Europy. W ciągu dwóch dni będziemy chcieli zebrać na terenach Centrum Kongresowego ICE Kraków najlepszych rolników, przetwórców i producentów z Europy Środkowej. W piątek i w sobotę wieczorem życie festiwalu przeniesie się do miasta, gdzie w restauracjach, barach i lokalach odbędą się tematyczne kolacje, spotkania z producentami, projekcje filmów kulinarnych i zwyczajne rozmowy pasjonatów danego tematu" - zachęca Jacek Szklarek.
Terra Madre - Slow Food Festival, został oficjalnie uznany przez Slow Food International, jako impreza prezentująca całe agro-kulinarne dziedzictwo Europy Środkowej. Globalna organizacja, jaką jest Slow Food (obecna w ponad 160 krajach na wszystkich kontynentach) poprzez wszystkie swoje kanały i kontakty jednocześnie zagwarantowała tej imprezie wsparcie merytoryczne, organizacyjne i promocyjne. Dlatego w Krakowie 12 i 13 grudnia pojawią się producenci i szefowie kuchni z Czech, Słowacji, Węgier, Rumunii, Słowenii, Bułgarii, Ukrainy, Białorusi, Krajów Nadbałtyckich, Austrii, Niemiec, Armenii, Gruzji, Mołdawii i oczywiście z Włoch, kolebki Slow Foodu.
Podczas festiwalu będzie można skosztować wielu polskich win, których degustacje prowadzić będą znawcy tematu Mariusz Kapczyński i Wojciech Bosak. Do tego dojdzie winoteka "Slow Wine" z winami i producentami najlepszych włoskich win oraz drugi już Międzynarodowy Konkurs Win Świętomarcińskich. Nie zabraknie również najlepszych polskich browarów z Pinta, Pracownią Piwa, Amberem i Corneliusem na czele.
Partnerem strategicznym festiwalu jest Miasto Kraków i Krakowskie Biuro Festiwalowe.
"Kraków, to dzisiaj gorące miasto przyciągające rocznie 10 milionów turystów. Wiele z naszych festiwali i imprez zyskało szerokie i wierne grono sympatyków w Europie i na świecie. Faktem natomiast jest, że w naszym portfolio brakowało imprezy o charakterze kulinarnym. Dlatego współpraca ze Slow Food gwarantuje nam, że do nowoczesnego Centrum Kongresowego ICE Kraków ściągną w grudniu tysiące pasjonatów dobrych produktów i wyjątkowej kuchni, a sama impreza wpisze się na stałe w kalendarz najważniejszych imprez gastronomicznych w Europie, takich jak: Salone del Gusto w Turynie, Madrid Fusion, brukselskie Culinaria, kolońska Anuga czy paryski Gourmet Selection" - stwierdziła Izabela Helbin, dyrektor Krakowskiego Biura Festiwalowego.
Więcej informacji o festiwalu można znaleźć na stronie: terramadre.pl
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami