TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2016-09-21 - Znamy zwycięzców 9. edycji Wine & Food Noble Night

Za nami jeden z ważniejszych konkursów kulinarnych w Polsce. W dniu 17 września br. po raz 9. miała miejsce Gala Wine & Food Noble Night.

reklama


W finale 9. edycji konkursu Wine & Food Noble Night uczestniczyło 12 zespołów (szef kuchni z sześcioosobowym teamem) z najciekawszych i najbardziej nowatorskich polskich restauracji, wybranych wcześniej przez inspektorów konkursu. Każdy zespół przygotowywał w trakcie finałowego wieczoru, na oczach jurorów i publiczności, autorską przystawkę i danie główne.

W tym roku w głosowaniu publiczności najwięcej głosów zdobyli: Szef Kuchni Łukasz Budzik z restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu w kategorii Najlepsza przystawka oraz szef kuchni Tomasz Dziura z restauracji Andromeda Alfa w Krakowie w kategorii najlepsze danie główne. Drugie miejsce w kategorii najlepsza przystawka zajął: szef kuchni Janusz Fic z restauracji Dwór Sieraków w Dobczycach a trzecie:szef kuchni Tomasz Dziura z restauracji Andromeda Alfa w Krakowie. W kategorii najlepsze danie główne 2 miejsce zajął: szef kuchni Łukasz Budzik z restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu a 3: szef kuchni Mariusz Bizub z restauracji Zakopiańska w Zakopanem.

Osobna ocena należała do grona jury profesjonalnego, które oceniało dania na zasadzie ślepej próby, czyli nie znając autorów przygotowanych potraw. W skład kapituły wchodzili:

  • Adam Chrząstowski (Przewodniczący Jury),
  • Justyna Adamczyk (redaktor naczelna Gault&Millau Polska),
  • Maciej Dobrzyniecki (Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce),
  • Maciej Majewski (laureat zeszłorocznej nagrody za najlepszą przystawkę oraz nagrody specjalnej przyznawanej przez Żółty Przewodnik Gault & Millau),
  • Paweł Oszczyk (Szef Kuchni La Rotisserie w Warszawie)
  • Jarek Uściński (doświadczony restaurator i szef kuchni dzielący się swoja wiedzą, jako trener reprezentacji juniorów na olimpiadzie kulinarnej)


  • Biorąc pod uwagę smaki, dobór technik i estetykę podania zdecydowali o zwycięstwie Szefa Kuchni Łukasza Budzika z restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu. W nagrodę pojedzie na pięciodniowy staż w paryskiej restauracji Guy Savoy, posiadającej trzy gwiazdki Michelin. Fundatorem nagrody jest Gault & Millau Polska.

    Finałowa Gala była zwieńczeniem konkursu, do którego stanęło 12 polskich restauracji.
  • 511 Restaurant&Bar,
  • Andromeda Alfa,
  • Arte Restaurant&Bar,
  • Cucina,
  • delight andel s by Vienna House Łódź,
  • Dwór Sieraków,
  • La Cantina,
  • Mennicza Fusion,
  • Naturel,
  • Qualita,
  • Toccata,
  • Zakopiańska


  • Wróć do strony głównej


    Pełna wersja

    © 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Kontakt z nami

    stat24.com