TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2007-02-14 - Nowe potrawy na liście małopolskich produktów regionalnych

Na listę małopolskich produktów regionalnych trafiły cztery nowe potrawy: żurek po krakowsku, barszcz czerwony krakowski, balsam kapucyński i karp zamorski.

reklama


Barszcz czerwony krakowski
Żyzne gleby Małopolski w dolinie Prądnika i rzeki Szreniawy sprzyjały rozwojowi rolnictwa. Buraki uprawiano tu od stuleci nawet w małych przydomowych ogródkach. Każda gospodyni sporządzała "kwas buraczany" do przyrządzania smacznych zup, a także do bezpośredniego spożycia, jako zdrowy napój - mówią przedstawiciele Małopolskiej Rady ds. Produktów Tradycyjnych.

Żurek po krakowsku
Tradycja kiszenia żuru i sporządzania z niego smacznych zup sięga w Małopolsce XIII wieku. W ubogich rodzinach jadano go dwa, a nawet trzy razy dziennie - uzasadniła Małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych.

Karp zatorski
Początki rybactwa w Zatorze (stawowej hodowli ryb) sięgają XIV wieku. Ekologiczna hodowla oparta tylko na karmieniu paszami pochodzenia roślinnego (tylko zboża) powoduje, iż mięso posiada specyficzny aromat i smak - tłumaczyła decyzję Małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych.

Balsam kapucyński
Tradycja wytwarzania balsamu kapucyńskiego sięga dwóch wieków, a początki jego produkcji znajdujemy w Czechach, w praskim klasztorze Ojców Kapucynów. Według ustnego przekazu zakonnicy otrzymali recepturę od lekarza, który przekazał ją po śmierci swojej żony. Około 100 lat temu receptura wytwarzania balsamu została przekazana braciom z zakonu kapucynów w Krakowie, którzy od tego czasu zajmują się jego produkcją i rozprowadzaniem. Balsam kapucyński należy do specjalnej grupy środków spożywczych zwanych suplementami diety, a jego dobroczynne działanie wiąże się ze składem, łączącym dobrotliwe działanie ziół, miodu, propolisu oraz żywic balsamicznych - uzasadniła swój wybór Małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych.


Na liście oprócz nowo dodanych potraw są także: precelek krakowski, kiełbasa lisiecka, chleb prądnicki, oscypek, żentyca, bundz, redykołka, bryndza podhalańska, sól wielicka, jabłka łąckie oraz śliwowica łącka, nasiona fasoli Piękny Jaś z doliny Dunajca, charsznicka kapusta kwaszona, łukowicka śliwka suszona, obwarzanek krakowski.








Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com