TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
W dniu 8 listopada w Centrum Techniki Kulinarnej Doram odbyła się polska selekcja do prestiżowego konkursu kulinarnego Bocuse d`Or. Międzynarodowe jury, któremu przewodniczyli Michel Roth, Franois Adamski oraz Michel Constant-Labarre, wyłoniło najlepszego kucharza w Polsce.
reklama
Zwycięzcą został Dawid Szkudlarek, na co dzień szef kuchni w restauracji Folwark Folińscy w Lubiszynie. Uczestnik w maju przyszłego roku weźmie udział w finałach europejskich w Budapeszcie.
Bocuse d`Or to jeden z najbardziej znanych konkursów kulinarnych na świecie, do którego eliminacje odbywają się w kilkudziesięciu krajach Europy, Azji i Ameryki. Tegoroczne rozgrywki polskie zostały zorganizowane w ramach Tygodnia Smaków Francuskich, czyli festiwalu pod patronatem Ambasady Francji.
Uczestnicy tegorocznej edycji Bocuse d`Or stanęli przed zadaniem przygotowania dwóch potraw: rybnej z solą lemon, koprem włoskim, kaparami i dwoma dowolnymi składnikami oraz mięsnej z udźcem sarnim, kaszą gryczaną i dwoma dowolnymi składnikami. Łączny czas na przyrządzenie obu dań wynosił pięć godzin.
"Była bardzo duża różnica pomiędzy zwycięzcami a resztą uczestników. Jako jurorzy, w pierwszej kolejności patrzymy na technikę. Patrząc na serwowane danie, wiemy ile jest w nim techniki. Smak potrawy daje jednak najwięcej punktów. Wygrane talerze to naprawdę poziom Bocuse d`Or" - podsumowuje Michel Constant-Labarre, przewodniczący Academy Bocuse d`Or Poland.
Dawid Szkudlarek będzie reprezentował nasz kraj w finałach europejskich organizowanych 10 i 11 maja przyszłego roku w Budapeszcie. Podczas kolejnych zmagań polski zwycięzca zyska szansę na udział w finale konkursu, który tradycyjnie odbędzie się w Lyonie w styczniu 2017 roku.
Organizatorem tegorocznej edycji konkursu w Polsce była firma Cenit Polska oraz Akademia Bocuse d`Or Poland. W ramach Tygodnia Kuchni Francuskiej odbyły się również warsztaty kulinarne prowadzone przez mistrzów kuchni francuskiej. Do wzięcia udziału w wydarzeniu zostali zaproszeni zarówno profesjonaliści, jak i amatorzy pragnący poznać zawodowe techniki kulinarne.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami