TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2016-10-21 - Do belgijskich restauracji trafiła skażona żywność?

Belgijskie media alarmują w sprawie polskich jajek zakażonych salmonellą. Jaja trafiły do setek belgijskich restauracji.

reklama


Media donoszą, że jajka mogły trafić również do Skandynawii, Wielkiej Brytanii, a także na rynek w Luksemburgu i w Belgii. Służba sanitarna w Belgii dostała zawiadomienie o niebezpieczeństwie przez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach, który nadzoruje Komisja Europejska.

Zakażone bakterią jaja trafiły do Belgii z Holandii i to władze holenderskie wykryły, że w polskich jajach znajduje się bakteria salmonelli enteritidis. Służby sanitarne próbują skontaktować się ze wszystkimi restauratorami, do których mogła trafić zakażona żywność.

Dystrybucją zakażonych jajek zajmują się firmy w Holandii, Belgii i Francji. Dostawa jaj oznakowana na 12 października, mogła trafić również do krajów skandynawskich, Beneluksu i Wielkiej Brytanii.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com