TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2016-04-07 - Nowi szefowie kuchni rozpoczynają współpracę z Finnair

W ramach programu autorskich menu w klasie biznes Finnair ogłosił współpracę z dwoma kolejnymi słynnymi szefami kuchni - Stevenem Liu z Chin i Sasu Laukkonenem z Finlandii.

reklama


DziÄ™ki współpracy nawiÄ…zanej z dwoma nowymi szefami kuchni, pasażerowie klasy biznes bÄ™dÄ… mogli poczuć smaki i obcować z kulinarnymi tradycjami wschodu i zachodu - mówi Juha Järvinen, dyrektor handlowy Finnaira.

Autorskie menu szefa kuchni Stevena Liu jest podawane od 6 kwietnia podczas lotów dalekodystansowych startujących z Pekinu i Szanghaju. W późniejszych terminach będzie ono wprowadzane na kolejnych chińskich trasach. Steven Liu nazwał swoje menu "spotkaniem wschodu z zachodem", ponieważ połączył w nim smaki obu tych tradycji kulinarnych.

Autorskiego menu Sasu Laukkonena, jest podawane 6 kwietnia w klasie biznes długodystansowych lotów z Helsinek. Kuchnia Laukkonena, charakteryzuje się czystymi smakami nawiązującymi do nordyckich korzeni swojego twórcy. Laukkonen ma ponad 15 letnie doświadczenie w branży kulinarnej, a obecnie jest współwłaścicielem i dyrektorem kulinarnym Chef & Sommelier, helsińskiej restauracji, którą otworzył w październiku 2010 r. Restauracja Laukkonena od 2014 r. jest nagradzana jedną gwiazdką Michelin.

Do nowych autorskich menu w klasie biznes na wszystkich trasach dalekodystansowych, także 6 kwietnia, Finnair wprowadził ekologiczne fińskie lody firmy Jymy, która do wyrobu swoich produktów używa jedynie stuprocentowo naturalnych składników - mleka i owoców. W ostatnich latach Jymy w krótkim czasie stała się jedną z najważniejszych firm na fińskim rynku spożywczym.

Staramy siÄ™ stale podnosić jakość posiÅ‚ków oraz innych usÅ‚ug oferowanych pasażerom"Gdy decydowaliÅ›my siÄ™ na nawiÄ…zanie współpracy z dwoma kolejnymi szefami kuchni, uważnie przeanalizowaliÅ›my informacje zwrotne od klientów, ponieważ chcieliÅ›my pozostać w zgodzie z naszymi zasadami zachowania najwyższej jakoÅ›ci, innowacyjnoÅ›ci i Å›wieżoÅ›ci serwowanych posiÅ‚ków - mówi Maarit Keränen, szefowa obsÅ‚ugi pokÅ‚adowej fiÅ„skiego przewoźnika.

Finnair rozpoczął program autorskich menu w 2013 r. Od tego czasu fiński przewoźnik zapraszał do współpracy fińskich szefów kuchni, by komponowali własne menu oferowane w trakcie lotów dalekodystansowych. W lutym 2016 Finnair zaprezentował najnowsze dania podawane w klasie biznes na trasie Hongkong - Helsinki, które powstały w efekcie współpracy z szefem kuchni Jaakko Sorsa. Był to pierwszy raz, gdy Finnair podjął współpracę z szefem kuchni restauracji znajdującej się na kontynencie azjatyckim, a także pierwsze menu ułożone specjalnie pod kątem konkretnej trasy.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com