TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Poznańskie Społem, właściciel sieci barów mlecznych ma zwrócić Ministerstwu Finansów 2 mln złotych dotacji.
reklama
Niedawno pisaliśmy o problemach baru mlecznego w Słupsku. Można o tym przeczytać w aktualności Ponad milion złotych kary dla baru mlecznego
Jak podaje TVN24 spółdzielnia zamknęła już jeden z barów i rozważa zamknięcie kolejnych.
Problemy barów mlecznych rozpoczęły się po kontroli Urzędu Kontroli Skarbowej. Zdaniem wykładni urzędników dotowane składniki mogą być używane wyłącznie do przygotowania dań jarskich. Czyli, dotowaną mąkę, jajka czy mleko można wykorzystać np. przygotowując pierogi ruskie, ale już nie przy pierogach z mięsem. Wynika z tego, że według urzędników, bary powinny posiadać oddzielne produkty do przygotowania np. ciasta na pierogi czy naleśniki jarskie, i oddzielne (dokładnie takie same ale niedotowane) do mięsnych wersji tych samych potraw.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami