TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2006-11-06 - Certyfikaty dla restauracji serwujących japońską kuchnię

System certyfikatów ma być wprowadzony dla japońskich restauracji za granicą. Jest to pomysł Japońskiego Ministerstwa Rolnictwa. Celem tego ma być poszerzenie japońskiej kultury gastronomicznej i podniesienie jej wiarygodności za granicą - pisze brytyjski dziennik "The Independent".

reklama


Ministerstwo uważa, że jedzenie japońskie serwowane w obcych krajach "odbiega od oryginału zarówno pod względem składników, jak i sposobu przygotowania". W ostatnich latach, na rynku w Wielkiej Brytanii pojawiła się duża liczba restauracji, w których menu widnieje sushi, tempurę i inne japońskie smakołyki, które jednak tylko nazwą przypominają japońską kuchnie.

Japończycy mają nadziej, ze ich pomysł o certyfikatach jakości pomoże w poprawie jakości potraw, a także wpłynie pozytywnie na sytuację japońskich firm handlujących sosem sojowym, wodorostami nori i innymi japońskimi produktami żywnościowymi.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com