TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2016-11-10 - Kolejna odsłona akcji promującej spożywanie gęsiny

Od 11 listopada do 4 grudnia trwać będzie w tym roku VIII edycja akcji "Gęsina na św. Marcina". Slow Food Polska wybierze najlepsze restauracje w całej Polsce, które w tym okresie serwują przynajmniej 3 dania na bazie gęsiny (może to być przystawka, pierwsze lub drugie, a nawet deser).

reklama


Slow Food Polska w tym roku zaprasza około 100 restauracji z całej Polski w tym wszystkie, które posiadają rekomendację Slow Food Polska.

Podobnie jak w minionych latach, w akcji biorą udział, między innymi, tacy Szefowie Kuchni i restauracje jak: Wojciech Modest Amaro (Atelier Amaro), Adam Chrząstowski (ED RED), Krzysztof Żurek (Trzy Rybki - Hotel Stary), Dominik Narloch (Werbena - Hotel Herbarium), Mariusz Siwak (Park Hotel), Witek Iwański (Aruana), Sebastian Krauzowicz (Sfera) czy Bartosz Budnik (Bryza), Jacek Krakowiak (Horyzont-Aquarius), Marian Frankowski (Morellino-Gęboczek), Janusz Fic (Dwór Sieraków), Dawid Łagowski (Pałac Mierzęcin) czy Aleksander Baron (Solec 44).

W tym roku organizatorzy akcji chcą koncentrować się na starych, rodzimych rasach gęsi, jak Zatorska, Kartuska, Suwalska, Garbonosa, Rypińska i inne. Każdego roku, jedna z tych ras będzie przez szczegółowo prezentowana. Organizatorzy zachęcają każdego z Szefów Kuchni zachęcamy do poszukiwania tych rodzimych ras gęsi na własnym terenie. Tegoroczna akcja, rozpocznie się w Święto Niepodległości, w piątek 11 listopada.

O gęsinie wiele będzie mowa również podczas "Terra Madre - Slow Food Festival", która zgromadzi w Krakowie od 11 do 13 listopada rolników, hodowców, przetwórców, szefów kuchni i konsumentów z Europy Środkowej. Wszystko odbywać się będzie w centrum kongresowym ICE Kraków Congress Centre, zaś partnerem imprezy jest Miasto Kraków. Właśnie podczas Terra Madre w piątek wieczorem, podczas Święta Młodego Wina, zostaną ogłoszone wyniki konkursu na Króla Gęsiny".

Poza tym, nie zabraknie festynów w skansenie w Swołowie na Pomorzu, Gęśniku na Kaszubach (Gęsia Farma) oraz w Pałacu Mortęgi na Warmii. Slow Food Polska włącza się kolejny raz w szereg imprez związanych z gęsiną w podwarszawskim Legionowie, w konkurs dla zachodniopomorskich restauracji w Szczecinie, w imprezę plenerowa w Folwarku Kamyk, w powrót do żydowskich i gęsich tradycji w małym świętokrzyskim Chmielniku. Do tego duża ilość spotkań, laboratoriów, konkursów, degustacji, etc... organizowanych w całej Polsce przez convivia Slow Food Polska. Jednak sercem akcji pozostają same restauracje.

Jak co roku odbędzie się tradycyjny konkurs na najlepszy przepis na gęsinę, który wybiorą spośród nadesłanych przepisów sami Szefowie Kuchni, biorący udział w akcji. Ten tytuł w przeszłości wywalczyli: Adam Chrząstowski, Aleksander Baron, Przemek Błaszczyk, Tomasz Dziura i w zeszłym roku Adrian Gabryszak za "Lody Jabłkowe z Wątróbką Gęsią podane na musie ze skorzonery z wanilią, tarniną i chipsem ze skóry gęsiej".

Poniżej lista restauracji biorących udział w akcji.


Możesz także pobrać plik: turinfo_20161110_lista_restauracji_-_g_sina_na__w._marcina_2016_2.pdf



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com