TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Whisky Live Warsaw to miejsce spotkań hurtowników, detalistów, barmanów oraz całej branży HORECA. Trzecia edycja tego festiwalu odbędzie się w dniach 14-15 października br. w Hotelu Courtyard by Marriott Warsaw Airport.
reklama
Podczas festiwalu zaprezentuje się 55 wystawców z 15 krajów. Swój udział w Whisky Live Warsaw 2016 zapowiedzieli światowi producenci alkoholi z segmentu premium, jak również unikalne destylarnie z wszystkich kontynentów (w tym craft distilleries ze Stanów Zjednoczonych). Atmosfera na festiwalu sprzyjać będzie wymianie opinii na temat różnorodności whisky oraz trendów zarówno na krajowym, jak i światowych rynkach - przekonuje Jarosław Buss, organizator Whisky Live Warsaw.
W ostatnich latach bardzo modny stał się tzw. food pairing, czyli łączenie whisky z innym produktami, dlatego swój udział w imprezie w roli wystawców zapowiedzieli producenci m.in. czekolad, cygar, suszonego mięsa, a nawet lodów.
Jedną ze stałych atrakcji festiwalu są zamknięte sesje, tzw. Master Class, na których w małych grupach (nie więcej niż 25 osób) odbywa się degustacja unikatowych, limitowanych, niszowych edycji whisky prowadzona przez przedstawicieli destylarni. W tym roku przewidzianych jest kilka bloków tematycznych, m.in. sesja Master Class Glenfarclas - "podróż przez dekady", na której zaprezentowane zostaną whisky z lat ’60 ’70 ’80 ’90, a spotkanie poprowadzi osobiście George Grant, właściciel destylarni, będący przedstawicielem szóstego już pokolenia rodziny.
W trakcie imprezy odbędzie się również sesja food pairing przy współudziale Jarosława Walczyka z Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Gość specjalny Whisky Live Warsaw 2016 jest szefem kuchni w restauracji Strefa w Warszawie oraz zdobywcą tytułu "Szef Kuchni Roku 2015".
Swoją obecność na festiwalu zapowiedział Ian Chang, Master Blender tajwańskiego Kavalana. W Warszawie pojawią się również: Jan Beckers - ambasador marki Douglas Laing, uznanego na świecie niezależnego bottlera założonego w 1948 roku oraz George S. Grant - w szóstym pokoleniu począwszy od roku 1865, właściciel legendarnej szkockiej destylarni Glenfarclas ze szkockiego Speyside. Listę gości specjalnych zamykają Steven Sweeney - przewodniczący polskiego oddziału Scotch Malt Whisky Society oraz Ingvar Ronde, wydawca klasycznej Malt Whisky Yearbook.
Tegoroczną edycję festiwalu uświetni także obecność uznanego konkursu barmańskiego Diageo World Class, organizowanego nieprzerwanie od roku 2009 w najlepszych lokalach na całym świecie. U podstaw tej inicjatywy leży znakomity, globalny program szkoleniowy i ciesząca się międzynarodowym uznaniem platforma, która zmierza do rozwijania profesji barmana i budowania karier laureatów konkursu o tytuł "Barmana Roku".
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami