TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2017-01-18 - Targi EuroGastro i WorldHotel w jednym terminie

Na początku kwietnia w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie równolegle odbędą się Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro oraz Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel.

reklama


Już za niecałe trzy miesiące na 12 tys. mkw. powierzchni ekspozycyjnej będzie miało miejsce wydarzenie adresowane do branży hotelarskiej, gastronomicznej i cateringowej.Targi EuroGastro oraz WorldHotel odbędą się w dniach 5-7 kwietnia br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie.

Rejestracji na Targi EuroGastro oraz WorldHotel można już dokonać wypełniając formularz, który znajduje się na stronach: www.eurogastro.com.pl lub www.worldhotel.pl . Obejmuje ona wstęp na oba wydarzenia. Dla klientów biznesowych organizator przewidział 50% zniżki na bilet wstępu przy rejestracji online do 3 kwietnia 2017 roku.

Ekspozycje targowe obu wydarzeń umożliwią zapoznanie się z najnowszymi rozwiązaniami niezbędnymi do aranżacji lokali gastronomicznych oraz obiektów noclegowych.

Wystawcy Targów EuroGastro przedstawią ofertę wyposażenia zaplecza kuchennego dla restauracji, kawiarni, piekarni, cukierni, lodziarni, barów, małej gastronomii, pubów czy pizzerii, jak też punktów zbiorowego żywienia. Poza niezbędną infrastrukturą firmy zaproponują wybór produktów i półproduktów spożywczych koniecznych do stworzenia odpowiedniego menu. Znajdą się tam świeże ryby, owoce morza, mięsa, wędliny, warzywa, zioła, przyprawy i nabiał, jak też wyroby słodkie i słone, świeże i mrożone do częściowego lub pełnego wypieku. Targi EuroGastro to także wachlarz napojów, w tym najlepszych gatunków kaw, smakowych gorących czekolad, naturalnych soków, wód mineralnych, herbat, a także alkoholi.

Z kolei w części Targów WorldHotel zainteresowani znajdą akcesoria potrzebne by wyposażyć pokoje hotelowe, recepcje, centra konferencyjne, ośrodki SPA & wellness. Wystawcy zaprezentują m.in. meble, oświetlenie, tekstylia hotelowe i elementy wystroju wnętrz. Nie zabraknie rozwiązań informatycznych, systemów zarządzania hotelem, automatyki budynkowej czy środków zapewniających czystość. Ofertę uzupełnią usługi projektowe oraz infrastruktura rekreacyjna.

Obu wydarzeniom będą towarzyszyć konkursy kulinarne organizowane przez znanych szefów kuchni. Łączą one wiedzę i doświadczenie autorytetów kulinarnych z nowym odważnym spojrzeniem młodych kucharzy. Podczas najbliższej edycji odbędzie się "Kulinarny Talent" Roberta Sowy, "CHEF Culinary Cup" pod patronatem Jerzego Pasikowskiego, a także "Festiwal Kuchni Greckiej" Teo Vafidisa. Lokalne smaki z kolei zostaną przybliżone w konkursie organizowanym przez Kubę Korczaka "Produkt regionalny - Mistrzostwa kulinarne im. Hanny Szymanderskiej" oraz "Smakach dziczyzny" Artura Świerżewskiego. Nie zabraknie też zmagań młodych baristów, którzy staną w szranki w Olimpiadzie Kawy i Finale Olimpiady Kawy dla Szkół Gastronomicznych. Emocje, które towarzyszą konkursom, zaskakujące koncepcje i odkrywanie nowych smaków tworzą ogromną dawkę pozytywnej energii, która co roku kreuje wyjątkową atmosferę targów.

Zgodnie z przewidywaniami ekspertów z firmy PMR dynamika rynku HoReCa w 2016 roku wyniesie 5,4%, a jego wartość sięgnie 26,2 mld zł. Jest to spowodowane m.in. zmianą trybu życia Polaków, którzy są bardziej skłonni do korzystania z usług gastronomicznych, a także wzrostem dochodu rozporządzalnego. Jednocześnie z danych Eurostatu zebranych podczas badań budżetów domowych wynika, że Polacy przeznaczają jedynie 3,2% na usługi hotelowe i restauracyjne. W związku z tym, że trendy w Polsce są identyczne jak w krajach zachodnich, można oczekiwać wzrostu wartości poziomu wydatków na te usługi. Statystyczny Niemiec z budżetu domowego wydaje na nie 5,3%, Słowak 5,4%, a Czech 8,4%.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com