TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2015-06-26 - Nieistniejąca restauracja na czele rankingu TripAdvisor

Internetowe rankingi dla turystów są częstym źródłem informacji odnośnie jakości usług w restauracjach czy hotelach. O tym jak łatwo je zmanipulować przekonali dziennikarze włoskiego dziennika "Italia a Tavola".

reklama


Prowokacja dziennikarska zakończyła się kompromitacją serwisu Trip Advisor. Otóż, na czele rankingu restauracji znalazł się wymyślony przez dziennikarzy lokal. Stworzyli oni fikcyjny profil, który w ciągu miesiąca wylądował na szczycie rankingu z 10 maksymalnymi ocenami.

"Kolejny raz okazało się, że klasyfikacje TripAdvisor są zawodne. Pokazuje to profil nieistniejącej restauracji, która w kilka tygodni, dzięki tylko 10 pozytywnym opiniom (oczywiście także fałszywym) dotarła na szczyt najlepszych restauracji w Moniga del Garda, pokonując restauracje, które miały często po kilkaset opinii" - pisze włoski dziennik.

"Italia a Tavola" zwraca uwagę na to, że dane zamieszczone na profilu wymyślonej "Ristorante Scaletta" w żaden sposób nie były weryfikowane. Jego twórcy podali nieistniejący adres, oraz stary numer telefonu posterunku lokalnej policji. "Pokazaliśmy, że TripAdvisor nie stosuje żadnych filtrów, jest systemem zbyt otwartym i może stać się przedmiotem wielu oszustw. I właśnie dlatego te klasyfikacje nie powinny być uznawane za ważne" - napisano w gazecie.

Jak podają przedstawiciele gazety, fałszywy profil został wykasowany przez TripAdvisor w ciągu 10 minut od ujawnienia mistyfikacji.

"Italia a Tavola" rozpoczęła kampanię #NoTripAdvisor, która ma dać restauratorom, hotelarzom czy kwaterodawcom możliwość zdystansowania się od sytemu, który został nazwany "szkodliwym i mylącym" a także występować przeciwko anonimowym, fałszywym recenzjom i niewiarygodnym klasyfikacjom. Do akcji przyłączyło się kilku znanych we Włoszech szefów kuchni.



"Przyłączyłem się do #NoTripAdvisor ponieważ moim zdaniem jest to słuszna inicjatywa. Nie zasługujemy na nieprawdziwe opinie wystawiane przez osoby, które nie są do tego kompetentne. Zdarza się, że naszą kuchnię oceniają ludzie, którzy nawet jej nie poznali. Według mnie TripAdvisor nie ma filtrów i każdy czuje się swobodnie, żeby napisać to co chce. Jeśli chce skrytykować lokal, z tylko sobie znanych powodów, robi to bez weryfikacji tego czy naprawdę był w tym miejscu" - mówi Felice Lo Basso, szef kuchni w mediolańskiej restauracji Unica.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com