TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Dążąc do ograniczenia marnowania żywności generowanego przez przemysł hotelarski, szczególnie w czasie, gdy Grecja przyciąga miliony turystów każdego roku, WWF (World Wildlife Fund) Grecja połączył siły z Unilever FoodSolutions i stworzył inicjatywę: "Kuchnia hotelowa: Żywność ma wartość".
reklama
W lecie 2019 roku do walki z marnotrawieniem żywności staną trzy greckie hotele: Grecotel Cape Sounio, Aquila Rithymna Beach na Krecie i Ateny Marriott Hotel. W ramach trzymiesięcznego programu pilotażowego, hotele zostaną zapoznane z najlepszymi praktykami i sposobami redukcji marnowania żywności, w tym prowadzenia rejestru odpadów w całym procesie dostaw, przygotowywania i spożywania posiłków.
Po zakończeniu fazy pilotażowej, WWF Grecja opracuje zestaw procedur, które będą oferowane bezpłatnie w przyszłym roku kolejnym firmom hotelarskim przystępującym do tej inicjatywy.
W ramach tego samego programu w 2020 roku WWF zorganizuje seminaria dla pracowników hoteli, kadry kierowniczej oraz uczniów szkół gastronomicznych na temat sposobów ograniczenia marnotrawstwa żywności i lepszego wykorzystania surowców.
"Marnotrawstwo żywności oznacza marnotrawstwo wody, ziemi i oferowanej nam energii. Tylko wtedy, gdy zaczniemy mierzyć ilość odpadów żywnościowych, będziemy w stanie zrozumieć wielowymiarowy koszt utraconej żywności, docenić nasze utrzymanie i poszukać sposobów na zmniejszenie ilości odpadów, abyśmy mogli im stopniowo zapobiegać" - dodała Vicky Barboka, współpracownik projektu "Better Life" - WWF Grecja.
Program został po raz pierwszy wdrożony w 2017 roku w USA, dzięki współpracy WWF i American Hotel & Lodging Association (AHLA) przy wsparciu Fundacji Rockefellera. W ciągu 12-tygodniowej fazy pilotażowej 10 hoteli uczestniczących w projekcie osiągnęło 17-38-procentową redukcję ilości odpadów żywnościowych.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami