TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2018-01-19 - Orbis zaprasza na debatę poruszającą problem marnowania żywności

Będzie jak w amatorskim boksie: 3 rundy po 3 minuty. Zamiast pięści - dobrze przygotowane argumenty - broniące lub mające obalić tezę: Zmniejszenie ilości marnowanej żywności w Trójmieście o 30% w 3 lata jest możliwe. Niezależnie czy zgadzasz się z tą tezą czy nie - możesz wziąć udział w debacie oksfordzkiej i przekonać innych

reklama


Orbis zaprasza na pierwszą w Polsce debatę oksfordzką nt. zero waste: Zmniejszenie ilości marnowanej żywności w Trójmieście o 30% w 3 lata jest możliwe! Bank Żywności w Trójmieście od lat walczy z marnowaniem żywności. Na szczęście nie jest wtej walce sam. Wokół idei gromadzi się coraz więcej mieszkańców, instytucji oraz firm, m.in. Grupa Hotelowa Orbis z hotelami AccorHotels i klub bokserski Ring3city, którzy są partnerami najbliższej akcji mającej na celu podnieść świadomość na temat problemu marnowania żywności i zaprosić do wspólnej walki.

Uczestnicy debaty podzieleni zostaną na dwie drużyny. Jedna będzie bronić wskazanej tezy, druga - próbować ją obalić. Obie drużyny reprezentować będzie 3 mówców, którzy w ramach 3 minutowych wystąpień przekonywać będą do swoich racji. Nie zabraknie oczywiście czasu na pytania z publiczności. Drużyny nad argumentami i przemówieniami będą pracować z ekspertami podczas warsztatu planowanego na 10 stycznia 2018 roku.

Swoje kandydatury można zgłaszać już teraz do Anny Kobieli-Kanaan: anna.kobiela-kanaan@bztrojmiasto.pl. W mailu należy zaznaczyć czy chce się bronić tezy czy ją obalić, opisać swoją motywację do udziału w debacie oraz doświadczenie w roli mówcy lub eksperta.

Organizatorami wydarzenia jest Bank Żywności w Trójmieście - organizacja pozarządowa, której misją jest ratowanie żywności przez zmarnowaniem i przekazywanie jej potrzebującym - oraz Grupa Hotelowa Orbis i AccorHotels prowadząca kompleksowy program walki z marnotrawstwem żywności. W Polsce marnuje się rocznie 9 milionów ton żywności, a 2,5 miliona osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa.

Marnotrawstwo żywności - problem branży hotelowo-restauracyjnej
Do wyprodukowania 1 kg wołowiny potrzeba 16 000 litrów wody; każda bagietka to 100 litrów zużytej wody. Na całym świecie, co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności. Stanowi to odpowiednik ponad 7% rocznej światowej emisji dwutlenku węgla.
WPolsce do kosza wyrzuca się, co roku ponad 9 milionów ton jedzenia.
Szacuje się, że 25% żywności kupowanej przez podmioty z branży hotelarsko-gastronomicznej trafia naśmietnik. Jej wartość stanowi od 2 do 6% marży na żywności.

Zdecydowane kroki Grupy Orbis
Niezależnie od motywów etycznych, ekologicznych iekonomicznych Grupa Orbis z ponad 120 hotelami działającymi pod markami AccorHotels wPolsce iEuropie Wschodniej pragnie wyjść naprzeciw zmieniającym się potrzebom, zachowaniom i stylom życia dzisiejszych konsumentów.

W związku z powyższym, Grupa Orbis - będąc częścią AccorHotels, przyjęła Kartę Zdrowej i Odpowiedzialnej Żywności (dokument jest promowany wśród kadry zarządzającej, szefów kuchni i personelu działów F&B) i zobowiązuje się, że do 2020r. ilość odpadów żywnościowych wswoich restauracjach zmniejszy się o 30%. Grupa Orbis opracowała ponadto nowe zasady zarządzania żywnością i napojami, które wwiększym stopniu uwzględnią kwestię zrównoważonego rozwoju.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2018 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com