TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
16 kwietnia br. ogłoszono nazwiska 21 młodych finalistów konkursu Grand Finale of S.Pellegrino Young Chef 2018. Wśród nich jest Polak.
reklama
Każdy z tych młodych kucharzy wykazał się w fazie Konkursów Lokalnych S.Pellegrino 2017, gdzie nominowani pokonali innych półfinalistów. Młodym finalistom konkursu przydzielono profesjonalnych mentorów, którzy w miesiącu poprzedzający Wielki Finał prowadzą i zapewniają wsparcie swoim podopiecznym. Podczas konkursu szefowie kuchni nie będą mogli zmieniać głównych składników swoich dań, natomiast technika wykonania dania i cała reszta już zależy od inwencji finalistów.
13 maja w Mediolanie, przed światowej klasy kucharzami oraz przed publicznością młodzi kucharze będą musieli zmierzyć się finałem. Jury wybierze tylko jednego młodego szefa kuchni, który zostanie uznany za najlepszego młodego szefa kuchni na świecie, uzyskując ostateczny tytuł S.Pellegrino Young Chef 2018. Głosowanie również kończy się podczas Wielkiego Finału i wybrańcowi zostanie wręczona specjalna nagroda publiczności People Choice Award. Głosować można na stronie www.finedininglovers.com
W śród najlepszych znalazł się Polak - Marcin Popielarz. Wraz z znanym Wojciechem Modestem Amaro, duet reprezentować będzie Europę Wschodnią z popisową potrawą, którą będzie "Wędzony halibut z ogórkiem i koperkiem". Nasz kandydat karierę zaczynał w Hotelu Sheraton w Sopocie. Dzięki temu miejscu miał okazję poznać haute cuisine. Następnie wyjechał za granice by pracować pod okiem Paula Hooda i Sous Chef - Danny Birk.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami