TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2019-10-15 - Kto zwyciężył w Wine&Food Noble Night?

Poznaliśmy zwycięzców 12. edycji konkursu Wine&Food Noble Night.

reklama


W tym konkursie największy sukces odniosły restauracje Umami oraz White One. Pozostałe wyróżnione restauracje to Destylarnia, Signature oraz Isto.

12 października w Warszawie odbyła się 12. już edycja prestiżowego konkursu Wine&Food Noble Night. Wybrane w ogólnopolskich eliminacjach zespoły restauracyjne na oczach gości przygotowały dwudaniowe menu, które podlegało ocenie jury oraz publiczności. Po raz pierwszy w historii konkursu organizatorzy zaplanowali wieczór w taki sposób, aby tłem do kulinarnych zmagań i doświadczeń były ważne społecznie tematy, takie jak ochrona jakości produktów, czystość wód i powietrza, wegetarianizm oraz nurt less waste. Hasłem przewodnim wieczoru było Future starts now, a ambicją organizatorów zwrócenie uwagi zgromadzonych gości i mediów na to, że nadszedł już najwyższy czas na dostrzeżenie niebezpieczeństw oraz konieczność wdrożenia zmian, których tak bardzo, dla przetrwania potrzebuje nasza planeta.

Zwycięzcy i nagrody
Największym zwycięzcą tego wieczoru okazała się restauracja Umami z Pyskowic i jej szefowie Mateusz Bieniek i Robert Biniasz, których dania zostały uznane za najlepsze przez jury profesjonalne. Równocześnie w głosowaniu publiczności ich przystawka oraz danie główne zyskały trzecią lokatę w obydwu kategoriach. Drugim zwycięzcą okazał się Paweł Chomentowski z warszawskiej restauracji White One, który głosami publiczności otrzymał pierwsze miejsce w obu kategoriach: przystawka oraz danie główne.

Nagrody

Nagroda jury profesjonalnego przyznana została restauracji Umami, w której szefami kuchni są Mateusz Bieniek i Robert Biniasz. Otrzymali możliwość odbycia stażu w Restaurante Martin Berasategui (***Michelin) w San Sebastian. Fundatorem nagrody jest Akademia Gastronomiczna w Polsce.

Jury, pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego, obradowało w składzie: Dariusz Barański (szef kuchni w restauracji Hotel Warszawa), Maciej Dobrzyniecki (Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce), Radosław Fronc (Prezes Zarządu MSHG), Jakub Kasprzak (laureat wyróżnienia jury profesjonalnego zeszłorocznej edycji Wine&Food Noble Night), Marcin Przybysz (szef kuchni restauracji Epoka) oraz Patrycja Siwiec (autorka książki Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii).

Publiczność, poprzez głosowanie na najlepszą przystawkę i danie główne, wybrała swoich ulubieńców.
Przystawka:

  1. White One, Paweł Chomentowski - staż w restauracji Miramar Paco Prez (**Michelin) w hiszpańskiej Gironie. Fundatorem tej nagrody jest Noble Bank.
  2. Signature, Wojtek Kilian - staż w restauracji Northcote (*Michelin) w Lancashire w Wielkie Brytanii, którego fundatorem jest Gościnność).
  3. Umami, Mateusz Bieniek i Robert Biniasz - wejście do strefy VIP finału Bocuse d Or w Lyonie oraz wejście do strefy VIP polskiego finału Bocuse d Or Poland 2019 w Krakowie, a także udział w Gala Dinner. Fundatorem tych nagród jest Bocuse d'Or Poland.

Danie główne:
  1. White One, Paweł Chomentowski - staż w restauracji Miramar Paco Prez (**Michelin) w hiszpańskiej Gironie. Fundatorem tej nagrody jest Noble Bank.
  2. Destylarnia w Pałacu Mierzęcin, Dawid Łagowski - staż w restauracji Northcote (*Michelin) w Lancashire w Wielkie Brytanii, którego fundatorem jest Gościnność.
  3. Umami, Mateusz Bieniek i Robert Biniasz - wejście do strefy VIP finału Bocuse d Or w Lyonie oraz wejście do strefy VIP polskiego finału Bocuse d Or Poland 2019 w Krakowie, a także udział w Gala Dinner. Fundatorem tych nagród jest Bocuse d'Or Poland.

Dodatkowo partnerzy gali przyznali nagrody specjalne. Nagrodę specjalną dla najmłodszego szefa kuchni, biorącego udział w konkursie, otrzymał Patryk Dusza z katowickiej restauracji Isto. Nagroda Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce - staż w restauracji Arzak (*** Michelin) w San Sebastian przyznana została Wojciechowi Kilianowi z Signature.

Nagrodę specjalną od redaktor działu Kuchnia dwutygodnika VIVA! - obszerną publikację w magazynie - otrzymał White One i Paweł Chomentowski.

Partnerzy gali przygotowali także nagrody rzeczowe dla wszystkich zespołów restauracyjnych biorących udział w konkursie: szampana Bollinger Special Cuve, Jeroboam od Winkolekcji oraz Vodkę Ciroc od sponsora Ciroc.

Krakowska scena live-cooking na gali
Ważnym punktem programu tegorocznej gali była krakowska scena live-cooking, zaaranżowana w ramach obchodów wynikających z uzyskania przez Kraków tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019. Swoje możliwości zaprezentowali na niej małopolscy szefowie kuchni: Miłosz Grabowski reprezentujący Restaurację Pod Różą, Robert Koczwara z restauracji Fiorentina oraz Michał Stężalski z Szarej Gęsi.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com