TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Wielu turystów oprócz zwiedzania, oglądania, chce także poczuć smak odwiedzanych miejsc. Kulinaria są coraz większym wabikiem na gości. Ten trend chcą także wykorzystać Czechy, gdzie wiosną odbywa się wiele imprez gastronomicznych, które gromadzą miłośników trunków oraz czeskiej i międzynarodowej kuchni. Na smakoszy czekają degustacje przysmaków regionalnych, miejscowe wina, oraz piwa z lokalnych browarów.
reklama
Miasto Pardubice we wschodnich Czechach słynie ze znakomitych pierników. 8 maja odbędzie się na dziedzińcu tamtejszego pałacu Święto Piernika. Na dorosłych i dzieci czeka barwny jarmark, wystawa pierników, degustacje, a także przedstawienia teatralne, konkursy i zabawy, na przykład odłupywanie pierników z piernikowej chatki czy kurs siadania na łopacie pod nadzorem Baby Jagi.
W Pradze, w dniach 11-27 maja odbÄ™dzie siÄ™ ósma edycja Czeskiego Festiwalu Piwnego na terenie praskiego centrum wystawienniczego Výstavi¹tì. Na goÅ›ci czeka oferta czeskich browarów, restauracji i firm cateringowych, a także rzeźników i piekarzy. Do dyspozycji bÄ™dzie dziesięć tysiÄ™cy miejsc siedzÄ…cych w wielkim namiocie i 200 osób z obsÅ‚ugi, ubranych w czeskie stroje ludowe. Program urozmaicÄ… wystÄ…pienia muzyczne oraz weekendowe imprezy do samego rana.
Przysmaków przygotowanych przez najlepszych szefów kuchni będzie można spróbować podczas imprezy o nazwie Garden Food Festival w Ołomuńcu w dniach 13-14 maja. Na wielkim pikniku na smakoszy czekają, oprócz potraw regionalnych, takich jak kiełbasy czy kołacze od lokalnych producentów, także egzotyczne specjały, na przykład dania z owadów. Organizatorzy szykują ciekawy program towarzyszący, między innymi warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, wystąpienia muzyczne i pokazy kulinarne na scenie.
Litomyśl, miasto rodzinne słynnego kompozytora czeskiego Bedricha Smetany, zaprasza 20-21 maja na Festiwal Gastronomiczny Magdaleny Dobromiły Rettigovej. Nawiązuje on do postaci legendarnej kucharki. Spędziła ona w tym mieście ostatnie lata swego życia, była aktywną działaczką społeczną, prowadziła naukę gotowania i prac domowych dla kobiet i dziewcząt, jak również czytania i literatury czeskiej. Restauracje w mieście i okolicy będą oferować specjalne menu według przepisów M. D. Rettigovej. Na gości czekają także konkursy i imprezy kulturalne.
JednÄ… z najwiÄ™kszych imprez gastronomicznych w Czechach jest Bosh Fresh Festival, który zagoÅ›ci tradycyjnie w Czeskich Budìjovicach (6-7 maja), w Pilznie (20-21 maja), w Libercu (27-28 maja) i w Pardubicach (17-18 czerwca). Na goÅ›ci czeka kilka scen, na których bÄ™dÄ… odbywaÅ‚y siÄ™ workshopy, pokazy kulinarne z udziaÅ‚em sÅ‚ynnych kucharzy i mnóstwo innych atrakcji. Tegoroczna edycja ukierunkowana bÄ™dzie na specjaÅ‚y kuchni miÄ™dzynarodowej, miÄ™dzy innymi indyjskiej, wietnamskiej, amerykaÅ„skiej, francuskiej i Å›ródziemnomorskiej. Nie zabraknie degustacji piwa i wina czeskiej i zagranicznej produkcji, pochodzÄ…cych zarówno z dużych, jak i maÅ‚ych, rodzinnych browarów i winnic.
W ostatni majowy weekend (26-28 maja) na smakoszy czeka w Pradze kolejna tradycyjna impreza gastronomiczna - Prague Food Festival. Oprócz degustacji czeskich specjałów oferowanych przez dziesiątki najlepszych restauracji czeskich, ciekawostek gastronomicznych, nie zabraknie także barwnego programu towarzyszącego, między innymi przedstawień artystycznych, konkursów i spotkań z dietetykami. Festiwal odbędzie się w Ogrodzie Królewskim Zamku Praskiego.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami