TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2018-12-18 - Nowa atrakcja turystyczna w Szwajcarii

Pod Zurychem powstaje powstaje idealna atrakcja dla miłośników czekolady. Centrum ma stać się jedną z głównych atrakcji turystycznych okolicy - celem wycieczek dla turystów, rodzin i wielbicieli czekolady ze Szwajcarii oraz z całego świata.

reklama


W Kilchberg pod Zurychem, tuż obok głównej siedziby największego na świecie producenta wyrobów czekoladowych klasy premium - koncernu Lindt & Sprngli AG - powstaje "Dom Czekolady Lindt" ("Lindt House of Chocolate"). Generalnym wykonawcą jest Priora AG, spółka należąca do Grupy Eiffage.

Priora AG - od marca 2018 roku spółka zależna Eiffage Construction - zakończyła pierwszy etap prac przy budowie wielofunkcyjnego budynku użytkowego, w którym mieścić się będzie nowoczesne centrum muzealno-edukacyjno-badawcze szwajcarskiego producenta czekolady Lindt & Sprngli AG.

Budynek wznoszony przez Priora AG ma łącznie 5 kondygnacji, w tym dwupoziomowy podziemny parking i 3 kondygnacje nadziemne. Jego wysokość wynosi 20 m, a powierzchnia zabudowy odpowiada w przybliżeniu wielkością boisku piłkarskiemu (93 metry długości i 45 metrów szerokości). Prace wykończeniowe wewnątrz budynku potrwają do końca września 2019 roku. Uroczyste otwarcie ekspozycji zaplanowane jest na 2020 r. Poza samym budynkiem, Priora AG odpowiada również za zagospodarowanie terenu wokół, wraz z wolnym od ruchu samochodowego głównym placem oraz zielenią w otoczeniu siedziby głównej Lindt & Sprngli AG.





Jedną z głównych atrakcji centrum stanie się najwyższa na świecie fontanna czekolady Lindor, sięgająca 8 metrów, która będzie witała wchodzących do foyer budynku. Konstrukcja fontanny takiej wysokości stanowi istotne wyzwanie techniczno-budowlane. Poza tym we wnętrzu dla zwiedzających przygotowane zostaną też:


"Dom Czekolady Lindt" powstaje w niewielkiej miejscowości Kilchberg położonej nad brzegiem Jezioro Zuryskiego, w odległości zaledwie 6 km na południe od Zurychu (w północnej, niemieckojęzycznej części Szwajcarii). Inwestorem jest Fundacja "Lindt Chocolate Competence". Łączny koszt inwestycji sięgnie 82 mln euro. Projekt architektoniczny "Domu Czekolady Lindt" powstał w pracowni Christ & Gantenbein z Bazylei. Zgodnie z zamysłem architektów, nowoczesna fasada budynku - do wzniesienia której wykorzystano 170 000 czerwonych i 50 000 białych cegieł (kolory flagi narodowej Szwajcarii) - będzie stanowiła kontrapunkt do historycznej fasady starej fabryki, a równocześnie doskonale wpisze się w istniejące otoczenie.





Ze względu na bliskość Zurychu i dobre połączenie komunikacyjne z miastem, "Dom Czekolady Lindt" ma stać się jedną z głównych atrakcji turystycznych okolicy - celem wycieczek dla turystów, rodzin i wielbicieli czekolady ze Szwajcarii oraz z całego świata.

Centrum położone jest przy Placu Czekolady 1, pod słynnym adresem Schokoladeplatz 1, tuż obok historycznego budynku fabryki, który wzniesiony został przez Rudolfa Sprngli-Schifferli: syna założyciela pierwszej w Zurychu pijalni czekolady marki "Sprngli i Synowie" w 1899 roku. W tym samym czasie odkupił on od spadkobierców słynną fabrykę Rudolpha Lindta w Bernie - wynalazcy rewolucyjnej technologii produkcji chocolat fondant, czyli pierwszej na świecie rozpuszczalnej czekolady, uzyskiwanej w tzw. procesie konszowania, czyli emulgacji i uszlachetniania smaku czekolady w ściśle kontrolowanej temperaturze. Był to początek spółki, a później koncernu Lindt & Sprngli AG. Główna siedziba koncernu mieści się obecnie po sąsiedzku, pod tym samym adresem.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com