TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Włosi mają co świętować. Sztuka wypiekania neapolitańskiej pizzy trafiła na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Historia oraz cały proces wypieku pizzy został w końcu doceniony.
reklama
To historyczne wyróżnienie- ogłosił burmistrz Neapolu Luigi de Magistris. Kultura włoska jest jedną z najbardziej znanych na świecie. Język neapolitański już od dawna został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Teraz nadszedł czas na sztukę wypiekania pizzy. UNESCO swoje postanowienie uzasadnia Kulinarny know-how, związany z wyrobem pizzy, który obejmuje gesty, piosenki, ekspresję wizualną, lokalny dialekt, umiejętność wyrabiania ciasta, pokazów i dzielenia się nią z innymi, stanowi bezdyskusyjne dziedzictwo kulturowe.
Co ciekawe, pizza początkowo była jedzeniem dla ubogich. Był to placek ciasta chlebowego, najczęściej z bazylia, serem i pieprzem, sprzedawana na ulicach. Z czasem pizza stała się bardziej rozpowszechniona i zyskała na popularności. W 2010 roku Wspólnota Europejska uznała neapolitańska pizzę jak Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność (STG - Specialita Tradizionale Garantita). Stowarzyszenie neapolitańskich piekarzy pizzy wraz z związkiem włoskich rolników, w ciągu siedmiu lat działalności zebrali 2 milionów podpisów w tej sprawie. I tak, sztuka wypiekania pizzy trafiła na listę UNESCO.
W Neapolu i okolicach dziesiątki pizzerii serwowało w czwartek pizzę gratis świętując w ten sposób wyróżnienie ze strony agendy ONZ. Dalsze świętowanie zapowiedziano też na najbliższe dni. Decyzja dotycząca neapolitańskiej pizzy została podjęta podczas obrad komitetu UNESCO na południowokoreańskiej wyspie Jeju.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami