TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Od początku roku, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna przeprowadziła 135 kontroli w 118 smażalniach ryb w województwie pomorskim.
reklama
W 44 przypadkach inspektorzy stwierdzili nieprawidłowości. Najczęściej były to: niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, wyposażenia i sprzętu, brak czystości bieżącej, środki spożywcze o zmienionych cechach organoleptycznych, niewłaściwe warunki przechowywania żywności oraz brak przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach GHP/GMP oraz opartych na zasadach systemu HACCP.
Nałożono 28 mandatów, które łącznie opiewały na 8,5 tys. złotych.
W województwie pomorskim znajduje się 311 tego typu lokali, zatem można przeliczyć, że od początku roku zostało skontrolowanych 38% z nich.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami