TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Zmiana na stanowisku szefa kuchni w Sofitel Warsaw Victoria.
reklama
Do hotelu powrócił Paweł Kałuski, który właśnie tutaj, w ówczesnej Victorii Intercontinental, ponad dwadzieścia lat temu rozpoczął swą karierę zawodową w gastronomii. W drugiej połowie kwietnia 2022 Paweł przejął dowodzenie nad sztuką kulinarną w Sofitel Warsaw Victoria, w tym we flagowej restauracji La Brasserie Moderne oraz barze Victoria Lounge.
Doświadczenie zawodowe jako szef kuchni zdobywał w hotelach Hyatt i Radisson SAS. Współpracował m.in. z Henry Chebaane - designerem specjalizującym się w opracowywaniu konceptów restauracji na całym świecie. Razem z Magdą Gessler uczestniczył w przygotowaniach otwarcia restauracji "Ale Gloria!", "Beluga" i "Czaj". Następnie objął stanowisko szefa kuchni w hotelu Holiday Inn w Józefowie, a potem w kompleksie hotelowym "Warszawianka" w Jachrance, a w październiku 2017 dołączył do zespołu hotelu Marriott Warsaw. Miał okazję gotować dla Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej, Prezydenta USA, polityków i gwiazd show businessu. Swoje umiejętności rozwijał uczestnicząc w licznych warsztatach zawodowych i szkoleniach we Francji i Belgii, m.in. u Yvesa Mattagne w Brukseli. Był wielokrotnie gościem programów telewizyjnych i jurorem w konkursach kulinarnych m.in.: Bocuse d Or Poland 2018. W 1998 został zwycięzcą dwóch prestiżowych konkursów: L art de cuisine Martell i Toques Vertes Bonduelle. Duży wpływ na jego gotowanie miały szkolenia u kucharzy z hollywoodzkiej restauracji Spago, którzy szkolili personel restauracji Malibu, w której pracował.
Szef kuchni nie może iść na żywioł, ale mieć precyzyjną wizję rezultatu i smaku do którego dąży. Długo obmyślam koncepcję każdego dania: szkicuję w głowie obraz jego prezentacji na talerzu i wyobrażam sobie smak. Potem eksperymentuję jakimi środkami go osiągnąć - mówi Kałuski.
W La Brasserie Moderne, będzie kontynuował i rozwijał koncept połączenia tradycyjnej kuchni francuskiej z polskimi akcentami, w nowoczesnym wydaniu. Kreując menu stosuje różne techniki kulinarne, stawia na najlepszą jakość i sezonowość produktów oraz klasykę, która zawsze się obroni. Inspirują go kolory, a stylem gotowania, w którym odnajduje się najbardziej jest kuchnia europejska.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami