TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2017-09-19 - Wyłoniono najlepszych szefów kuchni z północnej Polski

Na ostatnim Gault&Millau Tour tego roku, który odbył się 18 września br. przyznano pięć regionalnych nagród dla najlepszych szefów kuchni z Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia. Każdą z restauracji nagrodzonych szefów warto odwiedzić.

reklama


Na wydarzenie do hotelu Sheraton w Sopocie przybyło ponad 150 szefów kuchni z województwa kujawsko-pomorskiego, warmińsko-mazurskiego i podlaskiego. Wymieniali się doświadczeniem, podpatrywali najnowsze trendy kulinarne, próbowali też regionalnych produktów, z których zwycięscy szefowie kuchni przygotowali popisowe dania do degustacji wszystkich gości.

Regionalne nagrody Gault&Millau w pięciu kategoriach otrzymali:


Każdy z nagrodzonych pokazał po wręczeniu nagród swój kunszt kulinarny. Przy specjalnej mobilnej wyspie, przygotowali w ciągu 20 minut swoje popisowe dania. Były to m.in. gęś sous vide z puree z portulaką i jarmużem, chipsami z jarmużu, sosem z karmelizowanej pigwy i musem z aronii; marynowany łosoś z piklowaną dynią, dresingiem i olejem z rokitnika, czy żebro wołowe, z kwaśną śmietaną, truflą i jeżynami.

Spotkania Gault&Millau Tour mają na celu podnoszenie poziomu kulinarnego w Polsce, integrowanie środowiska gastronomicznego oraz tworzenie płaszczyzny do wymiany wiedzy i doświadczeń.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com