TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
O tym, że do konkretnych dań pasują różne wina czy piwa - mówi się już o dawna. Teraz przyszedł czas na wodę. Małopolska po raz kolejny przeciera szlaki i rusza z pierwszą w Polsce kartą wód mineralnych.
reklama
Jak przekonuje Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Małopolską Kartę Wód Mineralnych ciepło przyjęli już restauratorzy, którzy odwiedzili targi Culinary Innovators w Warszawie. Teraz bogactwo małopolskich źródeł będą mieli szansę poznać goście hoteli i restauracji w całej Polsce.
Do dań rybnych najlepsza jest woda, która w swoich aromatach ma nuty owocowe, z lekkim akcentem liści. Do sezonowanej wołowiny - ta, która jest bardziej szorstka, a nawet lekko kwasowa. Wody o subtelnych aromatach to z kolei idealna para do mlecznych czy karmelowych deserów. Wszystkie te porady można znaleźć w Małopolskiej Karcie Wód Mineralnych, którą opracowali wybitni hydrosommelierzy. To pierwszy taki projekt w Polsce.
Nie ma drugiego takiego regionu, który byłby tak bogaty w wody. Liczby mówią same za siebie - co trzecia woda mineralna na sklepowej półce pochodzi z ujęcia, które znajduje się na terenie naszego województwa. Mało kto o tym wie, dlatego postanowiliśmy wypromować to bogactwo w nowoczesny i zupełnie niebanalny sposób - tworząc Małopolską Kartę Wód Mineralnych. Przecieramy tym samym szlaki, bo w Polsce jeszcze nikt nie wpadł na to, że konkretne typy potraw czy trunków można również parować z wodą - a nie tylko z winem czy piwem - podkreśla Leszek Zegzda z zarządu województwa.
W Małopolskiej Karcie Wód Mineralnych znajduje się obecnie 20 rodzajów wód. Oprócz opisu smaków i aromatów, konsumenci znajdą tam też ważne informacje nt. zawartości składników mineralnych czy ciekawostki związane z ich źródłem.
Małopolska premiera projektu odbyła się w Restauracji Filipa 18 w hotelu Indigo, w której już funkcjonuje Małopolska Karta Wód Mineralnych. Wkrótce trafi ona do restauracji i hoteli w całym kraju.
Poniżej Małopolska Karta Wód.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami