TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Czy restaurator może używać mrożonek do przygotowania potraw nie informując o tym klientów? Włoski sąd wypowiedział się w tej kwestii. Wyrok jest mocno kontrowersyjny.
reklama
Media włoskie huczą. Przepisy w tym kraju wyraźnie mówią, iż właściciel, który nie informuje w menu o tym, że dania zostały sporządzone z mrożonek, zasługuje na grzywnę. Takie orzeczenie utrzymał Sąd Najwyższy oraz podkreślił, iż ukrycie tej informacji jest uważane za oszustwo karane grzywna w wysokości ponad 2 tys euro.
Taką kwotę musi zapłacić restaurator z Mediolanu. Dodatkowo mężczyzna musi ponieść koszty związane z procesem sądowym. Warto zwrócić uwagę,że w ostatnich latach włoskie sądy często interweniowały w różnych sprawach lokali. Przykładami mogą być chińskie restauracje i luksusowe cukiernie, serwujące potrawy oraz desery z produktów przechowywanych w zamrażalniku. Ustalano to podczas rutynowych kontroli.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami