TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2017-07-19 - Włoski sąd o użyciu mrożonek w restauracjach

Czy restaurator może używać mrożonek do przygotowania potraw nie informując o tym klientów? Włoski sąd wypowiedział się w tej kwestii. Wyrok jest mocno kontrowersyjny.

reklama


Media włoskie huczą. Przepisy w tym kraju wyraźnie mówią, iż właściciel, który nie informuje w menu o tym, że dania zostały sporządzone z mrożonek, zasługuje na grzywnę. Takie orzeczenie utrzymał Sąd Najwyższy oraz podkreślił, iż ukrycie tej informacji jest uważane za oszustwo karane grzywna w wysokości ponad 2 tys euro.

Taką kwotę musi zapłacić restaurator z Mediolanu. Dodatkowo mężczyzna musi ponieść koszty związane z procesem sądowym. Warto zwrócić uwagę,że w ostatnich latach włoskie sądy często interweniowały w różnych sprawach lokali. Przykładami mogą być chińskie restauracje i luksusowe cukiernie, serwujące potrawy oraz desery z produktów przechowywanych w zamrażalniku. Ustalano to podczas rutynowych kontroli.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com