TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2025-06-10 - Przewodnik Michelin - 22 nowe lokale w Polsce

Michelin zaprezentował nową selekcję restauracji ujętych w Przewodniku MICHELIN Polska 2025. W tym roku do grona wyróżnionych miast dołącza Wrocław, obok dotychczasowych lokalizacji: Warszawy, Krakowa, Poznania i województwa pomorskiego.

reklama


Przewodnik MICHELIN Polska obejmuje obecnie 108 restauracji, w tym nową restaurację wyróżnioną gwiazdką MICHELIN, co zwiększa liczbę lokali z tym prestiżowym odznaczeniem do siedmiu. Zarówno lokalni mieszkańcy, jak i osoby odwiedzające Polskę, które cenią dobrą kuchnię w przystępnej cenie, z pewnością ucieszą się z dodania siedmiu nowych restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand.

Cieszę się, że Przewodnik MICHELIN w Polsce ponownie się rozszerzył, obejmując dynamiczny, a przy tym zachwycający pod względem architektury Wrocław. Nasi słynni anonimowi Inspektorzy znaleźli tu wiele restauracji godnych polecenia - w tym trzy, które zasłużyły na wyróżnienie Bib Gourmand komentuje Gwendal Poullennec, Dyrektor Międzynarodowy Przewodników MICHELIN.

Podróżując po Polsce Inspektorzy byli pod wrażeniem tempa, w jakim rozwija się lokalna scena kulinarna. Nowe pokolenie szefów kuchni chętnie sięga po lokalne składniki, jednocześnie kształtując nowoczesny styl rodzimej kuchni, robiąc to z niezwykle pozytywnym nastawieniem. Również ogromnie cieszy mnie fakt, że Polska zyskała kolejną restaurację z gwiazdką MICHELIN. To wspaniała wiadomość dla całej krajowej branży gastronomicznej.

Już trzeci rok z rzędu krakowska Bottiglieria 1881 została wyróżniona dwiema gwiazdkami MICHELIN, umacniając swoją pozycję jako najlepsza restauracja w Polsce. Śmiałe w smaku i wyjątkowo oryginalne dania sprawiły Inspektorom ogromną przyjemność. Uznali oni, że kuchnia w pełni zasługuje na utrzymanie tego prestiżowego wyróżnienia.

Najbardziej ekscytującą wiadomością tegorocznej edycji jest fakt, że hub.praga stała się trzecią warszawską restauracją wyróżnioną gwiazdką MICHELIN. Restauracja, której szefem i właścicielem jest Witek Iwański, w pełni zasługuje na to prestiżowe odznaczenie - za wyjątkową dbałość o detale i bezbłędną technikę kulinarną widoczną w każdym daniu. Podstawą kuchni są najwyższej jakości naturalne składniki, które są wznoszone na jeszcze wyższy poziom dzięki doskonałym sosom oraz umiejętności kreowania intensywnych, a jednocześnie idealnie zrównoważonych smaków. Inspektorzy Przewodnika MICHELIN byli szczególnie zachwyceni znakomitym domowym pieczywem, autorskim daniem z raków po polsku (Polish Crayfish Royale) oraz lodami maślanymi z solonym karmelem.

Obecnie w Polsce funkcjonuje sześć restauracji z jednÄ… gwiazdkÄ… MICHELIN. Wszystkie utrzymaÅ‚y swoje wyróżnienia: Arco by Paco Pérez w GdaÅ„sku, Giewont w KoÅ›cielisku, Muga w Poznaniu oraz warszawskie NUTA i Rozbrat 20.

Oprócz nowej gwiazdki MICHELIN ogłoszono siedem kolejnych wyróżnień Bib Gourmand dla polskich restauracji. Nagroda ta, nazwana na cześć Bibenduma - oficjalnej nazwy ludzika Michelin - przyznawana jest lokalom oferującym wysokiej jakości kuchnię w rozsądnej cenie. Tegoroczna lista to świetna wiadomość dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się znakomitym jedzeniem w przystępnej cenie.
Trzy z nowych wyróżnień Bib Gourmand trafiły do restauracji ujętych w pierwszej w historii selekcji wrocławskiej. Znajdujące się w samym centrum miasta BABA to idealne miejsce na wieczorne wyjście - z każdego dania biją naturalne smaki, a radosna obsługa tworzy swobodną i przyjemną atmosferę. Zaledwie kilka kroków dalej mieści się IDA kuchnia i wino, która udowadnia, jak wiele można osiągnąć dzięki prostocie i umiarowi. Doświadczeni kucharze, bazując na dobrych składnikach, wydobywają głębię smaku nawet z najprostszych potraw. Z kolei na wschód od centrum, restauracja Tarasowa przyciąga lokalizacją naprzeciwko wrocławskiej fontanny multimedialnej. Odważne, ale doskonale zrównoważone kompozycje smakowe sprawiają, że kuchnia jest równie atrakcyjna, jak miejsce, w którym się znajduje.

W Krakowie wyróżnienie Bib Gourmand trafiło do restauracji NOAH, serwującej apetyczną kuchnię izraelską, która gwarantuje doskonały stosunek jakości do ceny. Tutaj nawet najprostsze dania robią wrażenie - jak klasyczna domowa pita, skropiona oliwą i posypana solą kamienną.

Z kolei w Zakopanem, do rodziny Bib Gourmand dołączył Stary Niedźwiedź. Restauracja zachwyciła menu opartym na doskonałych składnikach i umiejętnie przygotowanych daniach, które nie rujnują portfela. Dodatkowym atutem tego miejsca jest jego położenie u podnóża Tatr.

PoznaÅ„ może pochwalić siÄ™ czwartym wyróżnieniem Bib Gourmand - tym razem dla restauracji Posto, znajdujÄ…cej siÄ™ w dzielnicy Jeżyce. Menu skupia siÄ™ tu na tradycyjnej kuchni francuskiej, a klasyki, takie jak pâté en cro te, przygotowywane sÄ… z kunsztem i precyzjÄ….

W Warszawie również pojawiło się nowe wyróżnienie Bib Gourmand dla restauracji Wyraj. To wyjątkowe i intrygujące miejsce czerpie inspirację ze słowiańskiej mitologii, serwując pełne smaku dania kuchni tradycyjnej w przytulnej, nastrojowej atmosferze.

CzternaÅ›cie polskich restauracji, które wczeÅ›niej otrzymaÅ‚y wyróżnienie Bib Gourmand, utrzymaÅ‚o swoje odznaczenia: Hewelke i Treinta y Tres w GdaÅ„sku; Folga i MOLÁM w Krakowie; Fromażeria, SPOT. i TU.REStAURANT w Poznaniu; 1911 Restaurant i Vinissimo w Sopocie; oraz warszawskie Ceviche Bar, Kieliszki na Próżnej, Koneser Grill, kontakt i Le Braci.

Oznacza to, że w Polsce mamy obecnie 21 restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand.

Zielona Gwiazdka MICHELIN wyróżnia restauracje, które wyznaczają kierunki w branży pod względem zrównoważonego podejścia, oferując doznania kulinarne na najwyższym poziomie, a jednocześnie wdrażając działania ograniczające wpływ na środowisko naturalne. Lokale te stanowią inspirację zarówno dla pasjonatów kuchni, jak i całej branży gastronomicznej.

W ubiegłym roku gdański Eliksir jako pierwszy w Polsce otrzymał Zieloną Gwiazdkę, a w tym roku zespół z powodzeniem utrzymał to wyróżnienie. Filozofia ograniczania odpadów oraz wykorzystywanie lokalnych produktów to fundamenty podejścia restauracji do nowoczesnej gastronomii, które robią ogromne wrażenie.

W tym roku, oprócz nowych gwiazdek i wyróżnień Bib Gourmand, przyznano również cztery Nagrody Specjalne MICHELIN dla wyjątkowych osób i zespołów, które w minionych miesiącach szczególnie zachwyciły Inspektorów Przewodnika MICHELIN.

Nagroda MICHELIN za Otwarcie Roku: Sztuczka, Gdańsk
Po dziesięciu latach pracy w Gdyni, doświadczony szef kuchni i właściciel Rafał Wałęsa zdecydował się przenieść swoją restaurację do Gdańska - i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Sztuczka, zlokalizowana naprzeciwko budynku Muzeum II Wojny Światowej, to eleganckie, komfortowe i doskonale prowadzone miejsce. Dania Wałęsy opierają się na solidnym warsztacie technicznym, łącząc klasyczne wpływy kuchni francuskiej z polskimi akcentami. Inspektorzy zachwycili się nie tylko samą kuchnią i wystrojem wnętrza, ale również serdeczną, profesjonalną i pełną pasji obsługą, co uczyniło Sztuczkę oczywistym wyborem do tej nagrody.

Nagroda MICHELIN dla Młodego Szefa Kuchni: Adriana Wójcikowska, Vamos!, Kraków
Otwarcie własnej restauracji wymaga determinacji, odwagi i ducha przedsiębiorczości. Adriana Wójcikowska posiada wszystkie te cechy i dzięki nim z powodzeniem prowadzi Vamos!, pełniąc rolę zarówno szefowej kuchni, jak i właścicielki. To prosto urządzone, pełne światła i charakteru bistro zachwyca atmosferą oraz autentyczną, przyjazną obsługą, idealnie współgrającą z imponującą śródziemnomorską kuchnią Wójcikowskiej. Świeże, pełne smaku dania są dowodem jej kulinarnego kunsztu, a klasyki kuchni włoskiej - jak tiramisu - przygotowywane są z niezwykłą swobodą i wyczuciem. Inspektorzy Przewodnika MICHELIN byli szczególnie oczarowani znakomitą focaccią.

Nagroda MICHELIN za Obsługę: Beata Śniechowska, BABA & Młoda Polska, Wrocław
Beata Śniechowska - jedna z najbardziej rozpoznawalnych postaci wrocławskiej sceny gastronomicznej - to osoba o wielu talentach. Przede wszystkim szefowa kuchni, w tegorocznej, inauguracyjnej selekcji wrocławskiej Przewodnika MICHELIN ma aż dwie restauracje: Młodą Polskę oraz wyróżnioną Bib Gourmand BABA. Nawet gdy pracuje w kuchni, z pełnym zaangażowaniem czuwa nad jakością obsługi, dbając o to, by jej zespoły tworzyły ciepłą i gościnną atmosferę. W BABA, gdzie na co dzień bywa najczęściej, panuje swobodny, serdeczny klimat, a sama Śniechowska nierzadko osobiście podaje dania gościom. W Młodej Polsce również od pierwszych chwil można poczuć się swobodnie dzięki pewnemu siebie, uprzejmemu i kompetentnemu zespołowi. To budujące, gdy szef kuchni tak świadomie podkreśla rolę obsługi i stawia ją na równi z jakością serwowanej kuchni.

Nagroda MICHELIN dla Sommeliera: Jan Winiarski i Aleksandra Harabasz, Dyletanci, Warszawa
Większość restauracji marzy o jednym wybitnym sommelierze. Dyletanci mają ich aż dwoje! Podczas wizyt Inspektorów w tym wyjątkowym warszawskim lokalu, serwis wina był na najwyższym poziomie dzięki duetowi: Janowi Winiarskiemu, sommelierowi i menedżerowi generalnemu, oraz Aleksandrze Harabasz, zastępczyni głównego sommeliera. Winiarski to osoba niezwykle pomocna i otwarta. Chętnie proponuje degustacyjne porcje win i wspiera gości w wyborze, dzieląc się swoją pasją. Harabasz, z równie wielką pasją wspiera swoich gości i imponuje rozległą wiedzą. Jest certyfikowaną trenerką WSET i właścicielką firmy winiarskiej nowofalowi. Obie wyróżnione osoby wspólnie opiekują się imponującą kartą win, ze szczególnym naciskiem na znakomity wybór burgundów.

Przewodnik MICHELIN Polska 2025 w skrócie to 108 rekomendowanych restauracji, w tym:
- 1 restauracja z dwiema gwiazdkami MICHELIN
6 restauracji z jednÄ… gwiazdkÄ… MICHELIN (w tym jedna nowa)
1 restauracja z ZielonÄ… GwiazdkÄ… MICHELIN
21 restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand (w tym siedem nowych)



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2025 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com