TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Twórcy Pinta Barrel Brewing zwrócili się do inwestorów o wspólne sfinansowanie budowy nowego, niszowego browaru na początku maja bieżącego roku. Potrzebne fundusze udało się zebrać w nieco ponad dwa miesiące.
reklama
1329 inwestorów wpłaciło kwotę 4 149 846 zł na budowę browaru specjalizującego się w piwach starzonych - Pinta Barrel Brewing SA. To 100% celu kampanii i nowy rekord crowdfundingu udziałowego w Polsce. W 60 dni inwestorzy objęli wszystkie akcje spółki. Informację o prowadzeniu kampanii spółka zamieściła na platformie Crowdway.pl.
Dzięki kampanii crowdfundingowej powstanie browar specjalizujący się w produkcji piw premium, starzonych w beczkach po mocnych alkoholach. Od początku piwnej rewolucji wierzyliśmy w siłę społeczności zgromadzonej wokół marki Pinta. To dlatego zdecydowaliśmy się na zwrócenie się do miłośników naszych piw i zaprosiliśmy ich do udziału w naszym nowym przedsięwzięciu, jakim jest Pinta Barrel Brewing. Tak wielkie i hojne wsparcie naszych planów to jest prawdziwy piwny sztos! - podsumował Ziemowit Fałat, współtwórca Browaru Pinta sp. z o.o. i współtwórca konceptu Pinta Barrel Brewing SA.
Pinta zaczynając warzyć "Atak Chmielu" w 2011 roku odmieniła piwny rynek opanowany przez browary koncernowe. Osiągając cel zbiórki, założyciele browaru Pinta oraz twórcy Pinta Barrel Brewing pobili crowdfundingowy rekord Polski.
Na podstawie naszych analiz, informacje o top 20 kampaniach crowdfundingu udziałowego osiągających w ostatnich latach wartości od 400 tys. zł do około 4 mln zł zostały opublikowane przez cztery wiodące platformy. Gratulujemy spółce Pinta Barrel Brewing rekordowego wyniku, z którym uplasowała się na pierwszym miejscu wśród największych zbiórek. Taki wynik dowodzi, że Pinta przygotowała dobry biznesplan, przekonujący dla inwestorów i osiągnęła to, co stanowi serce crowdfundingu: zaangażowaną społeczność - powiedział Jakub Niestrój, prezes Crowd Ventures sp. z o.o. (platforma Crowdway).
Piwa Barrel Aged to kategoria premium, która w Polsce właśnie się kształtuje. Twórcy Browaru PINTA, Ziemowit Fałat, Grzegorz Zwierzyna i Marek Semla, dostrzegli tę niszę i postanowili ją zagospodarować. Do tej pory PINTA jako browar kontraktowy warzyła piwa tego typu w wynajmowanych zakładach, co ograniczało skalę i możliwości kontrolowania procesu.
Nowy browar będzie warzyć piwa starzone w drewnianych beczkach z rozmachem znacznie przekraczającym obecne możliwości całej polskiej czołówki browarów, które robią piwa typu Barrel Aged - powiedział Grzegorz Zwierzyna, prezes Pinta Barrel Brewing SA. Zebrana kwota wystarczy, by wznieść budynek browaru i w pełni go wyposażyć - dodał prezes.
Sercem nowego browaru będzie dwunaczyniowa warzelnia o wybiciu 8 hektolitrów. W obiekcie stanie 7 zbiorników, przeznaczonych na trzy linie piw: mocnych, dzikich i eksperymentów. Do tego dwa blending tanki oraz taca chłodnicza do szczepienia brzeczki dzikimi drożdżami. Całości dopełnią dwa wielkie drewniane zbiorniki fermentacyjno-leżakowe o poj. około 2,5 tys. litrów oraz 500 beczek po różnych destylatach. Piwowarzy z Pinty już sprowadzili beczki z Hiszpanii, Francji, Stanów Zjednoczonych, Szkocji, Jamajki i Barbadosu.
Spośród 12 piw leżakowanych w beczkach, które dotychczas uwarzyliśmy, aż 9 jest w pierwszej dziesiątce najlepiej ocenianych piw pod marką Pinta. Starzone piwa robi się w naszym kraju od 2013 roku, ale Pinta Barrel Brewing będzie pierwszym w Polsce browarem specjalizującym się w tej metodzie produkcji - powiedział Bartłomiej Ociesa, piwowar Pinta Barrel Brewing SA.
Specjalistyczny browar powstanie tuż obok właśnie otwieranego zakładu Browaru Pinta Sp. z o.o. Spółka czeka na dopełnienie ostatnich formalności, by oficjalnie otworzyć własny browar. Możliwości produkcyjne "tradycyjnego" browaru Pinty będą na początku wynosić 20 tys. hektolitrów rocznie, a "beczkowego" 2,1 tys. hektolitrów już po pierwszym roku działalności. Działalność dwóch odrębnych browarów pozwoli na całkowite rozdzielenie linii technologicznych dla piw fermentowanych odpowiednio typowymi drożdżami piwowarskimi oraz drożdżami dzikimi z okolic rzeki Soły - wyjaśnił Ziemowit Fałat.
W ramach inwestycji w Wieprzu koło Żywca do 2021 roku powstanie też taproom Pinty. Będzie to miejsce degustacji piw rzemieślniczych, w tym leżakowanych w beczkach, a także przestrzeń do spotkań entuzjastów piw rzemieślniczych i akcjonariuszy.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami