TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2021-02-17 - Apele o pomoc gastronomii

Odmrożenie albo fala bankructw nie do zatrzymania. Północna Izba Gospodarcza apeluje: gastronomia powinna być czynna. Hotele działają w reżimie sanitarnym, instytucje kultury wracają do pracy, można iść na basen czy do kasyna. Nie można jednak iść do restauracji. Niebawem miną cztery miesiące odkąd restauracje w Polsce mogą serwować jedzenie tylko na wynos lub z dowodem.

reklama


Nie rozumiemy dlaczego podczas ostatniego luzowania obostrzeń Rząd nie pozwolił restauracjom na otwarcie się w reżimie sanitarnym. Uważamy, że ta branża zasługuje na zaufanie i szansę, by wracać do funkcjonowania. Z relacji jakie otrzymujemy wynika, że sytuacja gastronomii jest dramatyczna. Przedsiębiorcy powoli tracą nadzieję, że uda im się wrócić do pracy. Konsultujemy się obecnie z przedsiębiorcami ze Szczecina. Nie wykluczamy apelu do Rządu RP w sprawie odmrożenia gastronomii. Uważamy, że ten sektor gospodarki powinien funkcjonować w takim samym trybie jak hotele. 50% zajętych miejsc i skrupulatne kontrole czy zasady są przestrzegane Wicepremier i minister rozwoju Jarosław Gowin obiecał rozpocząć prace nad włączeniem do rządowej pomocy przedsiębiorców, którzy zanotowali spadek obrotów o co najmniej 70 procent bez względu na kody Polskiej Klasyfikacji Działalności - pomocą mają zostać objęte także nowe firmy, które założono w grudniu 2019 i w całym 2020 roku. - mówi Hanna Mojsiuk, prezes Północnej Izby Gospodarczej w Szczecinie.

Z kolei Federacja Przedsiębiorców Polskich postuluje bezzwłoczne uruchomienie instrumentów w postaci dofinansowania do wynagrodzeń pracowników, dofinansowania na pokrycie kosztów stałych, zwolnienia ze składek na ubezpieczenie społeczne na kolejne okresy oraz przyznania kolejnych świadczeń postojowych. Ponadto wprowadzenie zwolnionych z PIT i ZUS bonów o wartości 560 zł miesięcznie na posiłki dla pracowników - finansowanych dobrowolnie przez pracodawcę. Obecnie pracodawca może zapewnić dobrowolnie pracownikowi benefit w postaci posiłków i artykułów spożywczych, wykorzystując do tego karty lub bony żywieniowe (z pominięciem przypadków, w których jest to jego obowiązek wynikający z przepisów) - jednak zwolnienie tych świadczeń ze składek może być jedynie do kwoty 190 zł miesięcznie. Limit ten nie był zmieniany od 2004 r. - w przeliczeniu na dzień roboczy zwolnienie wynosi zaledwie ok. 9 zł.

Federacja PrzedsiÄ™biorców Polskich zachÄ™ca wszystkich przedsiÄ™biorców do wspierania branży gastronomicznej przez kupowanie posiÅ‚ków na wynos i w dostawie. W zwiÄ…zku z tym, że rzÄ…d zdecydowaÅ‚ siÄ™ po raz kolejny przedÅ‚użyć okres daleko idÄ…cego zamrożenia ich dziaÅ‚alnoÅ›ci, tylko w ten sposób możemy pomóc firmom prowadzÄ…cym dziaÅ‚alność w tej branży w niezwykle trudnym dla nich czasie. Ponawiamy nasz apel o sformuÅ‚owanie i wdrożenie strategii odmrażania gospodarki w miarÄ™ poprawy sytuacji epidemiologicznej, która byÅ‚aby oceniana w oparciu o obiektywne kryteria. Poprzednie zobowiÄ…zania nie zostaÅ‚y wypeÅ‚nione - mimo spadku liczby zachorowaÅ„ nie poluzowano jakichkolwiek obostrzeÅ„. W konsekwencji, zostaÅ‚o podważone spoÅ‚eczne zaufanie do realizowanych dziaÅ‚aÅ„, bez którego nie bÄ™dzie możliwa skuteczna walka z epidemiÄ…. Zwracamy siÄ™ również do przedsiÄ™biorców z apelem o solidarność z tymi, których dziaÅ‚alność pozostaje zamrożona z powodu utrzymanych obostrzeÅ„. Dalszy lockdown sprawia, że kolejne firmy stajÄ… przed widmem upadÅ‚oÅ›ci oraz utraty miejsc pracy zabezpieczajÄ…cych byt pracowników i ich rodzin. ZachÄ™camy zatem do kupowania posiÅ‚ków w punktach gastronomicznych na wynos lub w dostawie. W obecnej sytuacji znaczenie ma każdy gest wsparcia dla przedsiÄ™biorców dziaÅ‚ajÄ…cych w zamrożonych branżach - podkreÅ›la Marek Kowalski, przewodniczÄ…cy Federacji PrzedsiÄ™biorców Polskich (FPP), prezes Centrum Analiz Legislacyjnych i Polityki Ekonomicznej (CALPE).

Przedsiębiorcy działający w branży gastronomicznej w Szczecinie przyznają, że sytuacja jest bardzo trudna, a odliczanie kolejnych dni zamknięcia powoduje, że oddala się wizja spokojnego powrotu do funkcjonowania. Odchodzą pracownicy, znikają oszczędności, a pozyskiwanie środków płynnościowych na prowadzenie działalności w branży objętej ścisłym lockdownem jest bardzo trudne. Przed pierwszym lockdownem byliśmy siecią restauracji nie do złamania. Wielkie plany, duża rentowność. Wiosną poradziliśmy sobie dobrze, ale obecny lockdown jest dramatem, to jest już ponad 110 dni zamknięcia. Nasze PKD jest zablokowane w bankach, naprawdę to wygląda jak zamach na naszą gałąź gospodarki. Wyczerpaliśmy wszelkie możliwe środki, by móc przetrwać, ale jak będą rzucane nam kolejne kłody to będziemy musieli dalej walczyć, to jest walka o przetrwanie, czyli jak sama nazwa wskazuje tutaj już nie ma miejsca na kalkulowanie. Walczymy o każdy dzień. Kropką nad i była wiadomość Premiera Morawieckiego, który napisał: wytrzymajmy jeszcze kilka tygodni lub miesięcy. Wtedy podjęliśmy decyzję o tym, że musimy ratować nasze przedsiębiorstwo - mówi Sebastian Kosiacki, współwłaściciel sieci lokali Ziemniak i Spółka.

Nie brakuje żalu oraz rozczarowania lockdownem i oferowanym wsparciem: - Państwo zamknęło restauracje, nie dając nic w zamian. Mam trzy miesiące zamkniętą restaurację i nie dostałem ani złotówki wsparcia. Gdyby Pan Premier powiedział swoim urzędnikom: "pracujecie pół roku za darmo", jestem przekonany, że oburzyliby się jeszcze bardziej niż przedsiębiorcy pozostawieni bez grosza - mówi Maciej Szabałkin, właściciel restauracji Piastów 30.

PrzedsiÄ™biorcy zgÅ‚aszajÄ…cy siÄ™ do Północnej Izby Gospodarczej w Szczecinie zwracajÄ… uwagÄ™, że zagrożenie pÅ‚ynnoÅ›ci finansowej to jeden problem. Poważne dylematy budzi również zapewnienie utrzymania pracownikom. Gastronomicy czÄ™sto kompletowali swoje zespoÅ‚y przez wiele lat. Dzisiaj muszÄ… zwalniać swoich pracowników lub proponować im umowy na znacznie gorszych warunkach. To powoduje frustracje zarówno u pracowników jak i pracodawców. Gastronomia jest nieczynna od prawie 115 dni. ProszÄ™ sobie wyobrazić kogo jest stać na to, żeby  cztery miesiÄ…ce dokÅ‚adać do interesu. JesteÅ›my Å›wiadkami prawdziwej pacyfikacji branży, za chwilÄ™ nie bÄ™dzie już czego otwierać. Z mojego doÅ›wiadczenia jako windykatora wynika, że gastronomia jest jednÄ… z najbardziej zadÅ‚użonych branż. To odbija siÄ™ na sytuacji pracowników, dostawców, kucharzy, ogólnie caÅ‚ego gospodarczego ekosystemu, który dotychczas w tej branży dobrze funkcjonowaÅ‚. Restauratorzy zmieniajÄ… umowÄ™ o pracÄ™ na umowy cywilnoprawne. Luźniejszy stosunek pracy pozwala im elastyczniej reagować na zwiÄ™kszony lub zmniejszony ruch na wynos w ich lokalach. Pracownicy, czÄ™sto nie z winy pracodawców, zostajÄ… bez Å›rodków do życia - mówi prezes Grupy AVERTO MaÅ‚gorzata Marczulewska.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com