TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Hotelarze i restauratorzy z Ibizy i Majorki oceniają sezon letni 2025 jako rozczarowujący, bowiem mimo dużej liczby turystów dochody znacząco spadły i pojawiło się sporo problemów, które wpływają na ich działalność.
reklama
Sektor gastronomiczny na Balearach odnotował spadek przychodów nawet o 30 proc. w porównaniu z rokiem 2024. Pomimo, że według statystyk do lipca Baleary odwiedziło ponad 9 mln turystów, a w całym 2024 roku było ich 18,7 mln, restauratorzy mówią, że nawet przy wysokim ruchu nie zarobili adekwatnie i borykają się z problemami finansowymi.
Problemy wynikają z kilku źródeł. Po pierwsze koszty noclegów i transportu bardzo wzrosły, co pochłonęło dużą część budżetów wakacyjnych turystów, którzy przez to skrócili pobyty (już nie na dwa tygodnie, ale zwykle na tydzień) i ograniczają wydatki poza samym zakwaterowaniem. Po drugie zmieniły się zwyczaje turyści częściej robią zakupy w supermarketach, żywią się samodzielnie, unikają stołowania się w restauracjach, a także organizują wypady z własnym jedzeniem.
Trzecim problemem są protesty antyturystyczne, które miały miejsce zarówno na Majorce, jak i na Ibizie, oraz szeroko komentowane incydenty w mediach zagranicznych dotyczące bezpieczeństwa i zamieszek, zaszkodziły reputacji regionu jako miejsca wakacyjnego i odstraszyły część potencjalnych gości. Restauratorzy mówią, że lato 2025 roku pokazało, iż więcej turystów nie przekłada się automatycznie na większe przychody.
© 2025 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami