TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Na kulinarnej mapie Warszawy powstaje nowy punkt, w którym pracę rozpocznie znany szef kuchni - Aleksander Baron.
reklama
Obejmie no to stanowisko w restauracji ZONI, powstającej przy Muzeum Polskiej Wódki w Centrum Praskim Koneser. W tym samym miejscu działalność rozpocznie także bistro WuWu, a na czele jego kuchni stanie Adriana Marczewska. Twórcami restauracyjnego konceptu są Ewa, Andrzej i Mirosław Nizio, czyli Rest Team.
Jak mówi Aleksander Baron, do niedawna współwłaściciel i szef kuchni Solec 44, inspiracje przychodzą do niego zewsząd. Nie ma jednego obszaru zainteresowań a jego wyobraźnia kulinarna budzi się w najmniej spodziewanych momentach. Obserwuje szeroko pojętą naturę i kulturę, z nich czerpie największe inspiracje. W jego pracy kluczowe jest otwarcie na doświadczenia empiryczne, pobudzanie wszystkich zmysłów. Ewa Nizio podkreśla, że Aleksander Baron nie zamyka się w swoim kulinarnym świecie. Dlatego też idealnie wpisuje się w przyświecającą kulinarnemu konceptowi misję. Eksperymentalne podejście stawia Aleksandra Barona w awangardzie polskiej sceny kulinarnej. Na nowo odczytuje historię, stojąc na straży kulturowego dziedzictwa i kulinarnej tradycji, o których opowiada zarówno w kuchni, jak i w swoich książkach czy programach telewizyjnych. Zapraszając Aleksandra do prowadzenia kuchni w restauracji ZONI dajemy przestrzeń i miejsce na kontynuowanie tej misji - dodaje.
Nowy szef kuchni ZONI przyznaje, że współpraca z Rest Team pozwala mu na samorealizację i zrobienie kilku kolejnych kroków do przodu, jeśli chodzi o to, co tworzy w kuchni.Koncept i ludzie za tym stojący są wyjątkowi, podobnie jak samo miejsce, czyli przestrzenie restauracji ZONI sąsiadujące z Muzeum Polskiej Wódki - mówi Baron. Jako twórcy menu zależy mu na wykreowaniu pewnego rodzaju symbiozy dań i wnętrza. Chce też wskrzesić polską kulturę łączenia wódki z prostymi daniami nadając temu duetowi nową wartość. Wpływ na jego pomysł na kuchnię miał kontekst miejsca - cegły, węgiel, drewno beczek, metal, miedź obecne w przestrzeniach dawnej fabryki wódek.Moja wyobraźnia wizualizuje cały proces powstawania trunków, który niegdyś miał tu miejsce. Widzę składniki, z których powstają, czuję zapach maceracji, fermentacji, dymu i ognia. Tak zaczyna się mój proces tworzenia mówi Baron.
Na czele kuchni WuWu stanie ceniona i mimo młodego wieku bardzo już doświadczona szef - Adriana Marczewska. Myśl o prowadzeniu kuchni bistro WuWu pobudza do poszukiwań, budzi też nostalgię i daje nadzieję, że będę współtworzyć miejsce, gdzie historia spotka nowe tradycje i przyszłość. Rozmach tego projektu daje możliwość pokazania światu najcenniejszych elementów rodzimej kultury kulinarnej - mówi Marczewska.
Otwarcie ZONI planowane jest na czerwiec 2018.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami