TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
2017-04-05 - Przyznano Nagrody World`s Best 50 Restaurants 2017
Przyznano nagrody World's Best 50 Restaurants. Jakie lokale zostały uznane za najlepsze na świecie?
reklama
Ranking World's Best 50 Restaurants uchodzi na jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień na świecie, Lista najlepszych tworzona jest na podstawie wyników głosowania członków Akademii, ponad tysiąca kucharzy, krytyków, restauratorów czy autorów książek kulinarnych.
Jakie restauracje zostały uznane za najlepsze w tym roku? Najwięcej wyróżnionych restauracji jest z Francji, Hiszpanii i Stanów Zjednoczonych - po 6. Niestety, wśród wyróżnionych zabrakło polskich restauracji.
- Eleven Madison Park, Nowy Jork
- Osteria Francescana, Modena
- El Celler de Can Roca, Girona
- Mirazur, Menton
- Central, Lima
- Asador Etxebarii, Axpe
- Gaggan, Bangkok
- Maido, Lima
- Mugaritz, San Sebastian
- Steirereck, Wiedeń
- Blue Hill At Stone Barns, Pocantico Hills
- Arpege, Paryż
- Alai Ducasse Au Plaza Athenee, Paryż
- Restaurant Andre, Singapur
- Piazza Duomo, Alba
- D.O.M., Sao Paulo
- Le Bernardin, Nowy Jork
- Narisawa, Tokio,
- Geranium, Kopenhaga
- Pujol, Mexico City
- Alinea, Chicago
- Quintonil, Mexico City
- White Rabbit, Moskwa
- Amber, Hong Kong
- Tickets, Barcelona
- The Clove Club, Londyn
- The Ledbury, Londyn
- Nahm, Bangkok
- Le Calandre, Rubano
- Arzak, San Sebastian
- Alleno Paris Au Pavillon Ledoyen, Paryż
- Attica, Melbourne
- Astrid y Gaston, Lima
- De Librije, Zwolle
- Septime, Paryż
- Dinner by Heston Blumenthal, Londyn
- Saison, San Francisco
- Azurmendi, Larrabetzu
- Relae, Kopenhaga
- Cosme, Nowy Jork
- Ultraviolet by Paul Rairet, Szanghaj
- Borago, Santiago
- Reale, Castel di Sangro
- Brae, Birregurra
- Den, Tokio
- L'Astrance, Paryż
- Vendome, Bergisch Gladbach
- Restaurant Tim Raue, Berlin,
- Tegui, Buenos Aires
- Hof Van Cleve, Kruishoutem
Przyznano także wyróżnienia indywidualne. Nagrodę za całokształt osiągnięć otrzymał Heston Blumenthal, najlepszą szefową kuchni została Ana Ros ze Słowenii, a najlepszym cukiernikiem został uznany Dominique Ansel. Virgilio Martinez otrzymał nagrodę przyznawaną przez szefów kuchni (The Chef's Choice Award). Za szczególne zwracanie uwagi na ekologię nagrodzono paryską restaurację Septime. Nagrodę The Ferrari Trento Art of Hospitality Award 2017 otrzymała restauracja El Celler de Can Roca z Girony. Za restaurację, którą warto obserwować uznano Disfrutar z Barcelony. Nagrodę za najwyższy awans w rankingu otrzymała restauracja Blue Hill At Stone Barns z amerykańskiego Pocantico Hills, zaś nagrodę dla najwyżej sklasyfikowanego debiutanta otrzymała restauracja Alleno Paris Au Pavillon Ledoyen.
Wróć do strony głównej
Pełna wersja
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami