TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2017-04-05 - Przyznano Nagrody World`s Best 50 Restaurants 2017

Przyznano nagrody World's Best 50 Restaurants. Jakie lokale zostały uznane za najlepsze na świecie?

reklama


Ranking World's Best 50 Restaurants uchodzi na jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień na świecie, Lista najlepszych tworzona jest na podstawie wyników głosowania członków Akademii, ponad tysiąca kucharzy, krytyków, restauratorów czy autorów książek kulinarnych.

Jakie restauracje zostały uznane za najlepsze w tym roku? Najwięcej wyróżnionych restauracji jest z Francji, Hiszpanii i Stanów Zjednoczonych - po 6. Niestety, wśród wyróżnionych zabrakło polskich restauracji.

  1. Eleven Madison Park, Nowy Jork
  2. Osteria Francescana, Modena
  3. El Celler de Can Roca, Girona
  4. Mirazur, Menton
  5. Central, Lima
  6. Asador Etxebarii, Axpe
  7. Gaggan, Bangkok
  8. Maido, Lima
  9. Mugaritz, San Sebastian
  10. Steirereck, Wiedeń
  11. Blue Hill At Stone Barns, Pocantico Hills
  12. Arpege, Paryż
  13. Alai Ducasse Au Plaza Athenee, Paryż
  14. Restaurant Andre, Singapur
  15. Piazza Duomo, Alba
  16. D.O.M., Sao Paulo
  17. Le Bernardin, Nowy Jork
  18. Narisawa, Tokio,
  19. Geranium, Kopenhaga
  20. Pujol, Mexico City
  21. Alinea, Chicago
  22. Quintonil, Mexico City
  23. White Rabbit, Moskwa
  24. Amber, Hong Kong
  25. Tickets, Barcelona
  26. The Clove Club, Londyn
  27. The Ledbury, Londyn
  28. Nahm, Bangkok
  29. Le Calandre, Rubano
  30. Arzak, San Sebastian
  31. Alleno Paris Au Pavillon Ledoyen, Paryż
  32. Attica, Melbourne
  33. Astrid y Gaston, Lima
  34. De Librije, Zwolle
  35. Septime, Paryż
  36. Dinner by Heston Blumenthal, Londyn
  37. Saison, San Francisco
  38. Azurmendi, Larrabetzu
  39. Relae, Kopenhaga
  40. Cosme, Nowy Jork
  41. Ultraviolet by Paul Rairet, Szanghaj
  42. Borago, Santiago
  43. Reale, Castel di Sangro
  44. Brae, Birregurra
  45. Den, Tokio
  46. L'Astrance, Paryż
  47. Vendome, Bergisch Gladbach
  48. Restaurant Tim Raue, Berlin,
  49. Tegui, Buenos Aires
  50. Hof Van Cleve, Kruishoutem


Przyznano także wyróżnienia indywidualne. Nagrodę za całokształt osiągnięć otrzymał Heston Blumenthal, najlepszą szefową kuchni została Ana Ros ze Słowenii, a najlepszym cukiernikiem został uznany Dominique Ansel. Virgilio Martinez otrzymał nagrodę przyznawaną przez szefów kuchni (The Chef's Choice Award). Za szczególne zwracanie uwagi na ekologię nagrodzono paryską restaurację Septime. Nagrodę The Ferrari Trento Art of Hospitality Award 2017 otrzymała restauracja El Celler de Can Roca z Girony. Za restaurację, którą warto obserwować uznano Disfrutar z Barcelony. Nagrodę za najwyższy awans w rankingu otrzymała restauracja Blue Hill At Stone Barns z amerykańskiego Pocantico Hills, zaś nagrodę dla najwyżej sklasyfikowanego debiutanta otrzymała restauracja Alleno Paris Au Pavillon Ledoyen.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com