TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
W terminie 13.11-21.11.2019 r. odbędzie się III edycja Festiwalu Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej "Opolski Bifyj", która rozpocznie się uroczystą kolacją w Zamku Moszna.
reklama
Dwie pierwsze edycje (w Restauracji Hotelu "Spałka" w Kluczborku oraz w Restauracji "Nad Stawem" w Bogacicy) zdecydowanie zostały uznane za sukces, który odbił się szerokim echem w mediach. Główną inspiracją organizacji Festiwalu jest chęć promocji zarówno tradycyjnej kuchni Śląska Opolskiego, jak i naszych tradycyjnych i regionalnych produktów. Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna od lat działa na rzecz promocji regionu i naszych rodzimych produktów, dlatego w 2015 r. stworzyliśmy Szlak Kulinarny Województwa Opolskiego "Opolski Bifyj".
W trakcie Festiwalu dzięki wykorzystanym produktom tradycyjnym i regionalnym zostanie przygotowane jedyne i niepowtarzalne menu, które zaprezentowane zostanie przez Szefów Kuchni (restauracji, które stały się partnerem przedsięwzięcia) podczas uroczystej kolacji inaugurującej w Zamku w Mosznej.
Restauracje / Partnerzy wydarzenia: Zamek w Mosznej, Restauracja "Zamkowy Młyn" w Krapkowicach, Restauracja "Nad Stawem" w Bogacicy, Restauracja "Na Wyspie" w Niemodlinie a także indywidualnie Szef Kuchni z Restauracji w Hotelu Bajka w Grodźcu.
W ramach festiwalu będą miały miejsce wydarzenia takie jak: warsztaty zdobienia pierników, zwiedzanie lokalnej winnicy, browaru, piekarni, warsztaty kulinarne, zielarskie a także malowania drewna oraz bombek choinkowych opolskim wzorem kwiatowym, jak również wystawa i prelekcja dotycząca starej Porcelany Tułowickiej.
Producenci regionalni / Partnerzy Festiwalu:
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami