TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2019-01-04 - Gastronomiczne trendy na Mikserze Kulinarnym

Ostatni w 2018 roku Mikser Kulinarny przyciągnął ponad 200 młodych adeptów sztuki kulinarnej z całej Polski. Tematem przewodnim spotkania był drób, filozofia zero waste, oraz nadchodzące w 2019 roku trendy kulinarne.

reklama


Grudniowy Mikser Kulinarny był ostatnim w ubiegłym roku bezpłatnym spotkaniem edukacyjnym dla uczniów szkół i klas gastronomicznych organizowanym w ramach programu Szef dla Młodych Talentów. Pokaz kulinarny poprowadził Paweł Serafin, szef kuchni Akademii Inspiracji Makro, który przyrządził m.in. kurczaka kukurydzianego z polentą, bryndzą i konfiturą jabłkową oraz perliczkę z kapustą i grzybami shimeji. Przedstawicielki firmy Drosed - partnera spotkania - poprowadziły prelekcję dotyczącą drobiu, skupiając szczególną uwagę na następujących gatunkach: kaczce barbarie, kurczaku zagrodowym i kukurydzianym, a także perliczce. Spotkaniu towarzyszyła również prelekcja Michała Molendy, drugiego szefa kuchni Akademii Inspiracji Makro, który opowiedział o tajnikach filozofii zero waste i przewidywanych trendach, które będą istotne na rynku gastronomicznym w 2019 roku.

Na najbardziej aktywnych uczestników wydarzenia czekały upominki, m.in. odzież kuchenna przygotowana przez partnera programu - firmę ChemaN, a także książki "100 receptur na 100 lat niepodległości" wydane przez firmę Makro Polska.

Spotkanie zakończył test wiedzy. Na dwie osoby, które udzieliły najwięcej poprawnych odpowiedzi, czeka specjalna nagroda - tygodniowy staż w kuchni pokazowej hali Makro nr 1 w Warszawie pod okiem szefów kuchni: Michała Grzywacza i Cezarego Powały.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2019 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com