TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
2017-06-13 - Gault&Millau wybrał najlepszych szefów kuchni w centralnej Polsce
Podczas pierwszego w 2017 r. Gault&Millau Tour, który odbył się 12 czerwca w restauracji Signature w Warszawie, przyznano cztery nagrody dla najlepszych szefów kuchni regionu Lubelszczyzny i centralnej Polski. Każdą z restauracji, w której szefują, warto odwiedzić podczas wakacyjnych wojaży.
reklama
W spotkaniu wzięło udział ponad 150 mistrzów kulinariów z województw mazowieckiego, łódzkiego i lubelskiego. Zgodnie z misją Gault&Millau szefowie kuchni podczas Tour uczą się od siebie nawzajem, wymieniają się doświadczeniem, dyskutują o najnowszych trendach kulinarnych i mają okazję poznać regionalne produkty, wykorzystywane do przygotowania serwowanych dań.
Głównym punktem programu było wręczenie nagród w pięciu kategoriach:
- Szef Roku - Robert Trzópek, Restauracja Bez Gwiazdek (Warszawa)
- Szef Jutra - Szymon Stach, Quale Restaurant (Łódź)
- Młody Talent - Michał Gniadek, Restauracja Plato (Warszawa)
- Kobieta Szef - nagrody nie przyznano
- Szef Kuchni Tradycyjnej - Wojciech Kilian, Restauracja Signature (Warszawa)
Wszyscy laureaci, po ogłoszeniu wyników, mieli okazję pokazać swój kunszt kulinarny i przygotować dla gości coś specjalnego. Każdy miał dwadzieścia minut na zaprezentowanie swojej popisowej potrawy, korzystając ze specjalnie przygotowanej mobilnej wyspy. Publiczność zebrana wokół niej mogła obserwować cały proces i dopytywać o szczegóły dania. Dodatkowym wyzwaniem dla nagrodzonych szefów było przygotowanie takiej potrawy, która będzie inspirowana produktami i usługami Partnerów Gault&Millau.
Spotkania Gault&Millau Tour mają na celu podnoszenie poziomu kulinarnego w Polsce, integrowanie środowiska gastronomicznego oraz tworzenie płaszczyzny do wymiany wiedzy i doświadczeń.Kolejny Gault&Millau Tour już 26 czerwca br. w Poznaniu.
Szef ROKU - ROBERT TRZÓPEK, Restauracja Bez Gwiazdek, Warszawa
Pochodzi z Trójmiasta, a swoją pasję do gotowania odkrył już jako dziecko - duży wpływ na jego kulinarne zainteresowania miała babcia, z którą stawiał pierwsze kroki w kuchni. Nie uznaje niedociągnięć i drogi na skróty. Jako jeden z pierwszych polskich szefów zaczął wprowadzać "kuchnię przyszłości" korzystając z metody sous-vide (fr. w próżni). Doświadczenie zdobywał w legendarnych restauracjach: Le Manoir aux Quat' Saisons w Oxfordzie, kopenhaskiej Nomie i hiszpańskiej el Bulli. Po powrocie do Polski szefował w Tamka 43, The Harvest oraz w restauracji hotelu Holiday Inn w Józefowie. Do pracy lubi jeździć komunikacją miejską, a kiedy spełni się już zawodowo, chciałby uczyć w szkołach gastronomicznych. Miłośnik minimalizmu na talerzu. Od listopada 2016 r. jego umiejętności można podziwiać w jego autorskiej restauracji Bez Gwiazdek.
Szef JUTRA - SZYMON STACH, Quale Restaurant, Łódź
Jeden z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia. Jest absolwentem Akademii Molekularnej Jean Bos, chętnie więc korzysta z nowoczesnych technik gotowania. Pracował w łódzkich restauracjach, m.in. w Jak Pragnę Wina i MITMI. W Quale Restaurant wyznaje zasadę, że wszystko co na talerzu, nadaje się do jedzenia, ważny jest każdy element dania. W swojej kuchni umiejętnie łączy francuskie bogactwo smaku ze skandynawskim minimalizmem.
MŁODY TALENT - MICHAŁ GNIADEK, Restauracja Plato, Warszawa
Jeden z najmłodszych i najbardziej utalentowanych polskich szefów kuchni. Zdobywał doświadczenie u Andrea Camastry w nagrodzonej czterema czapkami Gault&Millau restauracji Senses. Wcześniej pracował w świetnych restauracjach zagranicą, m.in. w Galvin at Windows w londyńskim hotelu Hilton. Od połowy 2016 r. szefuje kuchni restauracji Plato na warszawskim Wilanowie, gdzie proponuje wyjątkowe dania, inspirowane tradycją kuchni europejskiej i egzotyką kuchni azjatyckiej.
Szef KUCHNI TRADYCYJNEJ - WOJCIECH KILIAN, Restauracja Signature, Warszawa
Jedne z najcenniejszych doświadczeń w jego karierze zawodowej to praca z Modestem Amaro w restauracji Amber Room i z Michelem Moranem w Bistro de Paris. Jeździł też po świecie, podpatrując mistrzów m.in. w Wielkiej Brytanii i w słynnej restauracji Saint Jacques French Cuisine w Stanach Zjednoczonych. Najbardziej ceni kuchnię francuską - za subtelność i włoską - za prostotę. W restauracji Signature, nagrodzonej przez Gault&Millau dwiema czapkami, prezentuje autorską koncepcję kuchni polskiej, bazującej na sprawdzonej żywności od polskich producentów. Jego filozofia, to świadome gotowanie, bez chemii, i serwowanie po prostu dobrego jedzenia - sezonowego i najzdrowszego, jakie można podać.
Wróć do strony głównej
Pełna wersja
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami