TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Polacy pokochali kebab za go za jego dostępność, przystępną cenę, duże porcje i wybór dodatków. To dla wielu symbol nocnych wypadów, studencki klasyk lub też szybki "ratunek" w zabiegany dzień. Czy kebab jest elementem zdrowej diety? Ile ma kalorii? Czy wersja wege jest zdrowsza? Na pytania odpowiada dietetyk.
reklama
11 lipca obchodzimy Dzień Kebaba. Czy ten popularny fast food to już nasze drugie danie narodowe? Wszystko na to wskazuje. Według TNS OBOP kebab to najczęściej wybierany przez Polaków obiad "na mieście". W ciągu ostatniego roku Polacy zamawiali go przez Glovo częściej niż jakakolwiek inna nacja. Łącznie aż 875 000 klientów złożyło zamówienie - razem mogliby wypełnić Stadion Narodowy ponad 12 razy. Jeśli chodzi o rekordy - Polska nie zawiodła. 23 lutego o 17:33 padł wynik, który trudno przebić: 37 kebabów dostarczonych w ciągu jednej minuty. Wśród miejscowości prym wiodą aglomeracje. Najwięcej zamówień przypada na Warszawę, Łódź i Trójmiasto.
Ile kalorii ma kebab? To zależy. Wartość energetyczna kebaba różni się w zależności od wielkości porcji, rodzaju mięsa, pieczywa, sosów i dodatków. Klasyczny kebab w bułce to ok. 600-900 kcal, a wersja XL lub "King Size" potrafi mieć nawet 1000-1500 kcal. Kebab w tortilli to z kolei 500-800 kcal, a wersje wegetariańskie (z falafelem lub halloumi) mieszczą się w przedziale 600-850 kcal. Z punktu widzenia dziennego zapotrzebowania energetycznego, taki posiłek może stanowić kaloryczną wartość całego obiadu.
Połowę zamówień na kebaba składamy w weekend. Według danych Glovo aż 47 proc. zamówień przypada właśnie na piątek, sobotę i niedzielę. Wieczory i noce to prawdziwe godziny szczytu. Aż 37 proc. zamówień składamy między 18:00 a 21:00, a liczba dostaw tuż przed północą wzrosła o 1/3 w porównaniu z ubiegłym rokiem. Kebab stał się niemal obowiązkowym punktem nocnych wypadów. Czy weekendowe przyjemności oznaczają zaprzepaszczenie efektów zdrowego odżywiania w pozostałe dni tygodnia? Niestety tak.
Rzeczywiście kebab nie powinien stanowić podstawy naszego odżywiania, gdyż mimo wszystkich plusów należy do żywności kategorii fast food. Jednakże zachowajmy umiar i kierujmy się zasadą 80:20, która mówi o tym, że jeśli 80 proc. diety opiera się na pełnowartościowych produktach - warzywach, pełnoziarnistych zbożach, zdrowych tłuszczach i odpowiednich źródłach białka - to 20 proc. może stanowić przestrzeń na okazjonalne przyjemności mówi Anna Janiszewska-Janowicz, dietetyk.
Czy wegetariański kebab jest zdrowszy? Coraz większą popularnością cieszy się kebab w opcji wege z halloumi lub falafelem. Czy brak mięsa oznacza, że jest to automatycznie zdrowsza opcja? To świetna alternatywa, szczególnie jeśli dbamy o ograniczenie mięsa w diecie, stanowiąc jego zamiennik. Pamiętajmy jednak, że ser halloumi, choć jest bogaty w białko oraz wapń, to zawiera niestety dużą ilość soli i tłuszczu - warto więc traktować go jako dodatek, a nie główny składnik diety. Drugą opcją wege jest falafel (czyli kulki z ciecierzycy) to z kolei źródło białka roślinnego i błonnika, choć najczęściej przygotowywany jest w głębokim tłuszczu - dlatego najlepiej sprawdzi się w towarzystwie dużej porcji warzyw wyjaśnia Anna Janiszewska-Janowicz
Jak zamawiać kebaba w zdrowszy sposób? 4 wskazówki od dietetyka, jeśli chcesz, aby kebab wpisał się w Twój zdrowy styl życia, zwróć uwagę na kilka prostych zasad:
© 2025 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami