TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Kolejny polski produkt został wpisany do unijnego rejestru produktów chronionych, otrzymując certyfikat "chronionej nazwy pochodzenia".
reklama
Redykołka to ser z mleka owczego produkowany z resztek sera przygotowanego do wytworzenia oscypka. Jest on solony, ale nie wędzony i najczęściej jest produkowany w kształtach: zwierzątek, serc, parzenic. Redykołka w tradycji góralskiej zajmuje ważne miejsce jest bowiem związana z wypasem owiec i osodem, czyli powrotem stad owiec z hal.
Certyfikaty "chronionej nazwy pochodzenia". dostają wyroby lokalne o charakterystycznych nazwach. Prawo do jego wytwarzania będą mieli wytwórcy z powiatów: tatrzańskiego, nowotarskiego, części powiatów żywieckiego, cieszyńskiego, suskiego, limanowskiego i nowosądeckiego.
Redykołka to czternasty polski produkt regionalny, który trafił na unijną listę. Znajdują się tam również bryndza i oscypek.
© 2025 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami