TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Z uwagi na pojawiające się wątpliwości hotelarzy, oraz sprzeczne decyzje lokalnych stacji Sanepid z zakresie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2020 roku w sprawie wprowadzenia na terenie RP stanu zagrożenia epidemicznego, odnośnie do gastronomii hotelowej, Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego zwróciła się o jednoznaczną interpretację przepisów w nim zawartych, oraz jednolite wytyczne dla stacji sanitarno-epidemiologicznych.
reklama
Brak zakazu świadczenia usług hotelarskich, których częścią składową są usługi podawania posiłków i napojów gościom, odczytaliśmy jako świadomy krok ze strony Ministerstwa Zdrowia. Wraz z kolejnymi ograniczeniami swobody przemieszczania się, hotele stają się przymusowym miejscem pobytu, nielicznej, ale jednak grupy gości. Jednocześnie są obiektami spełniającymi wysokie standardy higieny - można przeczytać w treści dokumentu.
IGHP prosi ministerstwo o doprecyzowanie przepisów dotyczących działalności hotelowej gastronomii. Pozostawienie dostępnej gastronomii w hotelach miało, jak rozumiemy skłonić gości hotelowych do nieopuszczania obiektów (np. w celu dokonania zakupów spożywczych i przygotowania ich samodzielnie w pokojach, w większości bez odpowiedniego wyposażenia), a tym samym ograniczenia dodatkowych kontaktów międzyludzkich. Zgodnie z rekomendacjami Izby i zaleceniami GIS, hotele mają świadczyć usługi gastronomii z zachowaniem najwyższych środków ostrożności, m.in. zamknięcia gastronomii dla gości z zewnątrz. - pisze IGHP.
Izba podkreśla, że gotowość świadczenia usług gastronomicznych, przy obecnej bardzo niskiej frekwencji w hotelach, jest dla przedsiębiorców dużym wysiłkiem organizacyjnym, a nie celem biznesowym, ponieważ wiąże się wyłącznie z dodatkowymi kosztami.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami