TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Założyciele browaru Pinta znów poruszyli środowisko beer-geeków oraz inwestorów i ogłosili przedłużenie zbiórki, która ma sfinansować budowę nowego, niszowego browaru.
reklama
Już ponad 1 140 osób kwotą 3,64 mln zł wsparło nowy projekt Pinty: budowę browaru specjalizującego się w piwach starzonych w drewnianych beczkach - Pinta Barrel Brewing. To 88 proc. celu zbiórki prowadzonej na platformie Crowdway.pl, którą przedłużono właśnie do 6 sierpnia lub do sprzedania ostatniej akcji.
Na początku maja br. twórcy Pinta Barrel Brewing zwrócili się do inwestorów o wspólne sfinansowanie budowy nowego, niszowego browaru, specjalizującego się w produkcji piw premium, starzonych w beczkach po innych alkoholach. Celem emisji akcji spółki, promowanej w kampanii crowdfundingowej na platformie Crowdway.pl, jest pozyskanie do 4,15 mln zł.
Odzew inwestorów okazał się bardzo duży, szczególnie w ostatnich kilku dniach kampanii, gdy na konto spółki trafił ponad milion zł, przy średniej jednostkowej wpłacie około 4 tys. zł. Zebrana dotąd kwota 3,64 mln zł już dziś wystarczy, by wznieść budynek browaru i niemal w pełni go wyposażyć - mówi Grzegorz Zwierzyna, prezes Pinta Barrel Brewing SA.
Spółka postanowiła przedłużyć zbiórkę maksymalnie do 6 sierpnia, by pozyskać całą oczekiwaną pulę środków. Obecnie w ofercie pozostało zaledwie 12 proc. z 448 632 akcji. W ramach inwestycji o minimalnej wartości 333 zł inwestorzy oprócz akcji i prawa do dywidendy, otrzymują też pakiety benefitów zależne od wysokości wpłaty. Wśród nich są m.in.: zaproszenie na zjazd inwestorów, Pinta Party, zestawy piw, vouchery gadżety, a także wyjazd na Pinta Hop Tour, w ramach której do tej pory uczestnicy odwiedziliśmy Argentynę, RPA i Tasmanię.
Specjalistyczny browar Pinta Barrel Brewing powstanie tuż obok właśnie otwieranego zakładu Browaru Pinta Sp. z o.o. w Wieprzu koło Żywca. Po 18 miesiącach budowy uruchamiamy produkcję we własnym browarze. Jesteśmy już po próbnym warzeniu, które w pełni się powiodło. Czekamy już tylko na dopełnienie ostatniej formalności, by oficjalnie otworzyć własny browar. Mamy nadzieję, że za półtora roku to samo będziemy mogli powiedzieć o Pinta Barrel Brewing - informuje Ziemowit Fałat, współwłaściciel Browaru Pinta sp. z o.o.
Możliwości produkcyjne "tradycyjnego" browaru Pinty będą na początku wynosić 20 tys. hektolitrów rocznie, a "beczkowego" 2,1 tys. hektolitrów już po pierwszym roku działalności. Działalność dwóch odrębnych browarów pozwoli na całkowite rozdzielenie linii technologicznych dla piw fermentowanych odpowiednio typowymi drożdżami piwowarskimi oraz drożdżami dzikimi z okolic rzeki Soły - wyjaśnia Ziemowit Fałat.
W ramach inwestycji w Wieprzu koło Żywca do 2021 roku powstanie też taproom Pinty. Będzie to miejsce degustacji piw rzemieślniczych, w tym leżakowanych w beczkach, a także przestrzeń do spotkań entuzjastów piw rzemieślniczych i akcjonariuszy Pinta Barrel Brewing.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami