TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2020-10-22 - Nauczyciele przedmiotów gastronomicznych szkolili się w Ogrodach Hortulus

9 października Ogrody Hortulus w Dobrzycy odwiedziła grupa nauczycieli przedmiotów gastronomicznych. Wizyta obyła się w ramach seminarium Dziedzictwo kulinarne Pomorza Zachodniego wraz z nowymi trendami w kuchni i cukiernictwie.

reklama


Uczestnicy seminarium ruszyli na wycieczkę szlakiem Ogrodowej Filozofii Smaku zwiedzając m.in.: ogrody kwiatów jadalnych, ogrody warzywne oraz ziołowe. W czasie wizyty odbyły się również warsztaty kulinarne. Podstawowymi składnikami dań przygotowanych podczas warsztatów były warzywa, zioła i kwiaty z ekologicznej uprawy Ogrodów Hortulus.

Warsztaty odbył się pod hasłem Dynia w różnych odsłonach. Piżmowa, hokkaido, longue de nice, sweet dupling czy penelopa, to tylko nieliczne z odmian dyń jakie rosną w Ogrodach Hortulus. W sumie zobaczyć tu można blisko 25 różnych odmian dyń. Ich właściwości oraz kulinarne zastosowanie zaprezentował uczestnikom seminarium Szef Kuchni Paweł Romankiewicz. W menu pojawiła się m.in.: rozgrzewająca zupa dyniowa z kawałkami ryby, placuszki dyniowe oraz tatar z łososia z dynią.

Pogram Ogrodowa Filozofia Smaku realizowany jest od 2016 r., a zapoczątkowany został przez Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Program związany jest edukacją w zakresie ekologicznej uprawy roślin oraz ich kulinarnego wykorzystania. W ramach tej idei powstają m.in. ogrody poświęcone kwiatom jadalnym, ponad 2 ha warzywniki i ogrody ziołowe, tablice edukacyjne.

Zarówno ogrody poświęcone kwiatom jadalnym, jak i warzywniki prowadzone są w sposób ekologiczny. Zobaczyć tu można m.in.: kolekcje blisko 30 odmian lawend czy kolekcję ponad 20 odmian mięt w tym czekoladową i truskawkową. W warzywnikach Hortulusa wśród wielu popularnych i standardowych warzyw, znajduje się również szeroka kolekcja zapomnianych gatunków (rzepa, brukiew, topinambur) oraz nowych odmian warzyw np. żółte i bordowe marchewki, kolorowa kukurydza, wielokolorowe pomidory. Całość dopełniają tablice edukacyjne zawierające wskazówki uprawowe oraz właściwości danych rośliny. W warzywnikach prowadzone są prelekcje. Program dostosowywany jest do potrzeb oraz wieku uczestników warsztatów.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com