TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2022-07-21 - Co się działo na Kulinarnym Festiwalu Kwiatów Jadalnych?

Już po raz siódmy odbył się Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy.

reklama


W dniach 16 - 17 lipca Ogrody Hortulus w Dobrzycy gościły kilka tysięcy amatorów i profesjonalistów oryginalnej kuchni. W tym roku festiwal odbywał się pod hasłem "W Ogrodowej Rezydencji Jadalne Kwiaty podano do stołu", a na festiwalowych talerzach królowały szlachetne kwiaty takie jak: aksamitka, begonia, liliowce, nasturcje, róże i inne piękności.

Rezydencja Ogrodowa


Corocznie z okazji festiwalu powstaje nowy ogród. W tym roku został zaprojektowany i wybudowany dość osobliwy ogród - Rezydencja Ogrodowa. Zajmuje 600m2 powierzchni ogrodu i składa się z trzech ogrodowych przestrzeni. Pierwsza - Gabinet Aniołów, które chronią wejście do kolejnej przestrzeni którą jest sypialnia z monumentalnym, betonowym łożem, w którym zamiast to pościeli - rośnie kobierzec jadalnych kwiatów. Obok betonowego, secesyjnego łoża stoi również betonowa lampa i olbrzymie książki wykonane z tegoż samego materiału. Trzecia przestrzeń ogrodowa - wielki salon z długim 6-cio metrowym betonowym stołem posadowionym na 3 kolumnowych nogach. Stół został nakryty niczym do uczty. Na olbrzymich ceramicznych talerzach, w szklanych misach wypełnionych wodą jadalne kwiaty podano do stołu. W salonie ustawiono również olbrzymią konsolę z betonowymi świecznikami i wazami wypełnionymi kwiatami. Dopełnieniem rezydencji są kolumny, popiersia czy betonowa pufa. Całość uzupełnia oryginalna kamienna podłoga z dwoma dywanami z klinkieru. Ogrodowa Rezydencja "Wtopiona" została w ogród. Bukszpanowe ściany wydzielają przestrzeń ogrodu. Drzewa i rośliny w naturalny sposób wpraszają się do niej, a cała rezydencja tonie w kwiatach.

Festiwal Kwiatów Jadalnych - moc doznań kulinarnych


W tym roku na festiwalu gościły trzy kuchnie. Kuchnią festiwalową dowodził znakomity jak zawsze szef kuchni Mariusz Siwak. Przygotowywał dania degustacyjne dla odwiedzających Festiwal w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Wśród nich znalazła się wyśmienita zupa z liliowca, tartaletki z kwiatami jadalnymi w odsłonie słodkiej i słonej czy pyszne sałatki z kwiatów i warzyw. Można było spróbować dania, w których kwiaty jadalne połączono z makaronem lub ryżem, czy kaszą kuskus.

Kolejną kuchnią była kuchnia wegetariańska i wegańska bazująca na produktach marki The Vegetarian Butcher. Serwował ją szef kuchni Przemysław Kaczmarek. Niezwykle smakowały klopsiki z nagietkiem, aksamitką i warzywami z ogrodów Hortulus Spectabilis, a także sałatka crispy Chicken z sosem mango, kwiatami czosnku, begonią i miętą.

W tym roku obecna była również kuchnia bistro Duet z Pleszewa. Powodzeniem cieszyły się kwiaty cukinii i patisonów w tempurze, do której zużyto ponad 100 jaj i 200litrów kwiatów dyniowatych. Szef Krystian Klak serwował również bogracz z ogrodowymi warzywami i bukietem ogrodowych kwiatów jadalnych z ryżem i świeżą sałatą na ostro, placuszki z cukinii w kwiatowym sosie na słodko i ostro. Wykorzystano kwiaty begonii i aksamitki. Podawano również tajską zupę z kwiatami liliowca, a także sałatkę warzywno - kwiatową z prażoną posypką i serem feta. Hitem okazał się kwiatowy eliksir młodości - lemoniada z pysznogłówki i agastache, i kwiatami fuksji. To wszystko pochodziło z Ogrodów Hortulus Spectabilis, gdzie same tylko warzywniki mają 3ha powierzchni.

Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych to nie tylko kuchnia kwiatowa


Oprócz doznań kulinarnych goście mogli skorzystać z kuchni kosmetycznej i warsztatów florystycznych. O doznania estetyczne zadbała prof. UPP. dr hab. Agnieszka Krzymińska, instruktor florystyki, międzynarodowy sędzia florystyki, mistrz w zawodzie florysty. Pokazała florystyczne triki na królewskie stoły a także jak przygotować bukiet na kolację we dwoje. Poprowadziła również warsztaty florystyczne oraz konkurs: w sobotę odbywał się konkurs dla uczniów szkoły Cosinus, natomiast w niedzielę odbywał się otwarty konkurs florystyczny dla chętnych amatorów i pasjonatów florystyki. Dodatkową atrakcją były wycieczki po ogrodach festiwalowych z poprzednich edycji, które po latach prezentowały się również wspaniale.
Swoje pokazy na scenie miał również mistrz carvingu z Carving Art. Paweł Sztanderski, prezentował jak przygotować biżuterię na stół ogrodowej rezydencji i to tylko przy użyciu małego nożyka i dostępnych warzyw jak kalarepa, marchewka, które wcześniej zebrał z naszego warzywnika w Ogrodach Hortulus Spectabilis. Ponadto drużyna Carving Art. przez cały dzień prezentowała tajniki sztuki carvingu na swoim stoisku.

Odbyły się również pokazy kuchni kosmetycznej , które prowadziła Katarzyna Majewska - Kuchnia Kosmetyczna Makutu. Przez cały dzień odbywała się destylacja kwiatów lawendy, które zebrane zostały w Ogrodach Hortulus Spectabilis, a na scenie prowadzone były wykłady jak wykorzystać powstały destylat w kuchni i kosmetyce. Odbył się także pokaz jak wykonać w domowych warunkach kule do kąpieli, przygotowała go Patrycja

Koronka z Lawendowy Zawrót Głowy.


Jak co roku pieczę nad festiwalem sprawowała dr Małgorzata Kalemba - Drożdż, która zaserwowała porządna dawkę wiedzy. Podczas prelekcji można było dowiedzieć się podstawowego ABC konsumpcji kwiatów jadalnych. A także jak rozpoznać kwiaty trujące i jak unikać ich w kuchni. W nawiązaniu do tematyki festiwalu, odbyła się również prelekcja o tym jakie kwiaty jadano na królewskich stołach.

Nie zabrakło również ogrodników


O edukację w zakresie ogrodnictwa, uprawy kwiatów jadalnych i ziół zadbała firma nasienniczo-hodowlana W. Legutko. Przy stoisku firmy odbyły się warsztaty dla najmłodszych.

Swoje stoisko miała również Szkółka Roślin Ozdobnych Hortulus, która prowadziła sprzedaż wszystkich możliwych odmian kwiatów i ziół, które nadają się bezpośrednio do konsumpcji. Na stoisku było naprawdę kolorowo, a ogrodnicy udzielali porad z zakresu uprawy kwiatów jadalnych.
Tysiące kwiatów wykorzystano do plecenia wianków

Na uczestników festiwalu przez cały dzień czekały atrakcje i animacje. Jak co roku hitem okazało się możliwość nieodpłatnego wykonania wianków ze ściętych kwiatów w szkółce. Tegoroczną nowością okazały się kwiatowe obrazy. Można było ze świeżych płatków kwiatów wykleić suknie dam.

Nie zabrakło również stoisk z produktami ekologicznymi



Można było kupić różne smakołyki u naszych wystawców. Spiżarnie można było uzupełnić m.in.: na stoisku gospodarstwa Sedina (przetwory z róży), Zagon (ogórki kiszone i małosolne), Skarby Agatki (octy, przetwory), Wino Eko czy Browar Edi - produkujące produkty o kwiatowych smakach. Wśród firm kosmetycznych pojawiały się m.in.: Manufaktura Lawenda, Mydlarnia Inspiracja. Nie zabrakło również stoisk z Hortiterapii, na którym można było wykonać sól do kąpieli.

Podczas Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy, można było odpocząć na świeżym powietrzu w świetnej atmosferze. Impreza skupiła rodziny z dziećmi i turystów przebywających nad polskim morzem.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com