TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Zrzeszeni w Sztabie Kryzysowym Gastronomii Polskiej przedstawiciele branży czują się zlekceważeni i wysuwają żądania w stronę rządu. Domagają się pomocy i planu przywracania działalności.
reklama
Poniżej publikujemy treść listu do premiera Mateusza Morawieckiego, wicepremiera Jarosława Gowina oraz Głównego Inspektora Sanitarnego Jarosława Pinkasa
Sz. P. Mateusz Morawiecki
Prezes Rady Ministrów
Sz. P. Jarosław Gowin
Wiceprezes Rady Ministrów
Minister Rozwoju, Pracy i Technologii
Sz. P. Jarosław Pinkas
Główny Inspektor Sanitarny
ŻĄDANIA uzupełniające PETYCJĘ z dnia 21 października 2020 r. w sprawie zmian przepisów prawa
Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej działając w imieniu swoich członków tj. podmiotów prawnych z sektora gastronomii, zwraca się ponownie z żądaniem natychmiastowego wprowadzenia zmian przepisów prawa dotyczących podmiotów świadczących usługi gastronomiczne i cateringowe.
W związku z brakiem reakcji na PETYCJĘ z dnia 21 października 2020 r. oraz pojawieniem się merytorycznych Propozycji Związku Przedsiębiorców i Pracodawców w zakresie wsparcia firm w czasie COVID 2.0, tzw. "Tarczy 100 Miliardów dla pracy" Sztab uzupełnia wcześniejsze żądania.
ŻĄDANIA
Reaktywne i zupełnie nieprzewidywalne działania rządu powodują, że biznes gastronomiczny stał się całkowicie niezarządzalny. Jesteśmy gotowi jako Sztab Kryzysowy do aktywnego uczestniczenia w przygotowaniu takiego Planu, opartego o standardowy reżim sanitarny wpisany w strategię DDM (dystans, dezynfekcja, maseczki).
Propozycja szerzej opisana w naszych Petycjach i w Kampanii ZPP.
Na wzór : Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 30 września 2020 r. w sprawie wsparcia finansowego jednostek prowadzących działalność kulturalną w dziedzinie teatru, muzyki lub tańca. [Dz. U. z 2020 poz. 1729]
Na podstawie: art. 65 ust. 29 ustawy z dnia 31 marca 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych oraz niektórych innych ustaw. [Dz. U. poz. 568, 695, 1086, 1262 i 1478]
5.
Cel merytoryczny: Celowa pomoc tym Przedsiębiorcom, którzy nie otrzymali innego wsparcia.
Na wzór Ustawy z dnia 17 września 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, w tym:
Cel merytoryczny: Pomoc Pracodawcom w utrzymaniu miejsc pracy i odszkodowań za lockdown w drodze Ustawy.
W mocy pozostają ŻĄDANIA zawarte w PETYCJI:
Priorytetowe w chwili obecnej jest uspokojenie nastrojów społecznych i uniknięcie spontanicznych demonstracji regionalnych i centralnych, na czym nam zależy, a Rządowi zależeć powinno.
Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej tworzą przedstawiciele organizacji gastronomicznych:
Jarosław Uściński - Prezes Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników
Rafał Korus - Prezes Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy
Jarosław Walczyk - Prezes Zarządu Fundacji Klubu Szefów Kuchni
Adam Dmyterko - Prezes Zarządu Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników
Marcin Soból - Prezes Zarządu Euro-Toques Polska
Bartosz Majchrzak - Prezes Zarządu Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni
Krzysztof Szulborski - Prezes Zarządu Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
Grzegorz Gniech - Prezes Zarządu Stowarzyszenia Carving Team Poland
Grzegorz Kazubski - Prezes Zarządu Polskiego Stowarzyszenie Grilla i BBQ
Agnieszka Huszczyńska - Kongres Szefów Kuchni
Łukasz Konik - Prezes Zarządu Polskiej Inicjatywy Kulinarnej
Maciej Dobrzyniecki - Akademia Gastronomiczna w Polsce
Jacek Jakubczak - Prezes Zarządu Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy
Jacek Czauderna - Prezes Zarządu Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej
Marcin Socha - Wiceprezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Sławomir Grzyb - Sekretarz Generalny IGGP
Piotr Sabala - Prezes Zarządu Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami