TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2019-06-17 - Food waste tematem przewodnim trzeciej edycji konkursu kulinarnego SSCC

Już po raz trzeci do Zamku Topacz pod Wrocławiem zawitają obiecujący kucharze z całej Polski, aby zawalczyć o zwycięstwo w konkursie dla młodych kulinarnych talentów.

reklama


Zadaniem dwuosobowych zespołów będzie przygotowanie autorskich potraw wpisujących się w temat przewodni tegorocznej edycji konkursu - FOOD WASTE, czyli niemarnowanie żywności.

Celem konkursu jest wyłonienie najzdolniejszych kucharzy, którzy nie ukończyli jeszcze 27 roku życia. Podobnie jak w poprzednich edycjach, o wygranej zadecyduje oryginalność pomysłu, bezbłędne wykonanie potrawy i nawiązanie do tematu przewodniego konkursu. Choć zgłoszenia można nadsyłać już teraz, finał konkursu odbędzie się 17 października 2019 roku w Zamku Topacz.

Motyw tegorocznej edycji spotkania z SelfCookingCenter to kolejne wyzwanie dla kreatywności młodych kucharzy i kucharek. Wymyślona i przyrządzona przez nich potrawa musi nie tylko spełniać wysokie wymagania estetyczne i smakowe międzynarodowego jury, ale także nawiązywać do jednego z najbardziej palących problemów obecnych czasów - kwestii marnowania żywności. Według badań przeprowadzonych przez CBOS statystyczny Polak wyrzuca ponad 200 kg jedzenia rocznie. Jak temu przeciwdziałać? Zdaniem organizatorów konkursu, potrzeba nam nie tylko edukacji, ale także inspiracji.

Dlaczego zdecydowaliśmy się na taki motyw przewodni? To proste - chcemy wyznaczać trendy. Zeszłoroczna edycja odbyła się pod hasłem WEGANIZM. Myśleliśmy wtedy, że przygotowanie potraw na najwyższym poziomie bez użycia jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego będzie dla uczestników prawdziwym wyzwaniem. Tymczasem zaprezentowali nam oni wyśmienite dania, którym niczego nie brakowało. Chcemy po raz kolejny pobudzić kreatywność najzdolniejszych młodych kucharzy, podnosząc jednocześnie poprzeczkę. Czy potrafią gotować zgodnie z duchem zero waste, ograniczając do minimum kuchenne resztki? Przekonamy się już w październiku! - mówi Rafał Borys, Szef Kuchni Zamku Topacz

Zwycięski zespół zdobędzie nagrodę pieniężną, a także zaproszenie na staż u boku Szefa Kuchni Restauracji w Zamku Topacz, Rafała Borysa. Aby wziąć udział w konkursie, należy wypełnić formularz na stronie www.sscc.info i załączyć zgodny z regulaminem autorski przepis. Zgłoszenia nadsyłać można do 30 września 2019.

Spotkanie z SelfCookingCenter to cykliczne wydarzenie współorganizowane z marką Rational.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com