TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
2019-03-01 - Turecka kuchnia promowana na gali oskarowej
Podczas gali rozdania Oskarów, światowej sławy gwiazdy miały okazję spróbować specjałów kuchni tureckiej. Stało się to możliwe dzięki staraniom Tureckiego Stowarzyszenia Integracji Międzypokoleniowej (T-ONE).
reklama
Celem działalności stowarzyszenia jest popularyzacja kuchni tureckiej na całym świecie. Udało się ten cel osiągnąć włączając tureckie przysmaki do tegorocznego menu oskarowego.
Na gali w Los Angeles Oskary zostały rozdane już po raz 91., a kolację dla zaproszonych gości przygotował oficjalny szef kuchni ceremonii oskarowej Wolfgang Puck i jego firma cateringowa. Zespół ten serwuje oskarowe dania już 25 raz. W tym roku do współpracy z głównym szefem kuchni zaproszono tureckich mistrzów gotowania Yigita Mirzaoglu i Cihana Kipcaka z restauracji Spago Istanbul.
Jako danie główne podano
- Ali Nazik - potrawę pochodzącą z regionu Gaziantep przygotowaną z mięsa i bakłażana,
- Visneli Zeytinyagli Yaprak Sarmasi (liście winogron z nadzieniem z ryżu podane z wiśnią) - potrawę często goszczącą na stołach podczas uroczystości, inspirowaną 500-letnią kuchnią pałacu osmańskiego, popularne danie kuchni egejskiej Asma Yapra nda Servis Edilen Levrek" czyli okoń na liściach winogron,
- Yag Mantisi - tradycyjną potrawę z miasta Kayseri - czyli małe pierożki nadziewane mięsem podawane z jogurtem, sosem i przyprawami.
Na deser podano baklawę z Gaziantep, a także deseru mlecznego z dodatkiem mastyksu - Damla Sakizli Muhallebi, który został podany według osmańskiej receptury sprzed 10. wieków, z syropem z granatu i ciastem kadayif.
W ceremonii wręczenia Oscarów, organizowanej od 1929 roku przez Akademię Sztuki i Wiedzy Filmowej, bierze udział wielu światowej sławy artystów, reżyserów, producentów i aktorów, w tym wybitne postaci Hollywood, projektanci mody i cała branża filmowa. Wieczór Oscarów emitowany na żywo w 200 różnych krajach, każdego roku przyciąga przed ekrany miliony widzów. Stał się znaczącym wydarzeniem medialnym na całym świecie.
Pojawienie siÄ™ tradycyjnych tureckich smaków na tak prestiżowej imprezie jest ważnym krokiem w umacnianiu marki tego kraju. PodkreÅ›liÅ‚a to także przewodniczÄ…ca Stowarzyszenia T- ONE Demet Sabanc Çetindo an.
Wróć do strony głównej
Pełna wersja
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami